Je hond uitlaten in het donker: vier tips

0
5955

Een hond is het meest ideale gezelschapsdier. Met een beetje geduld en een hoop liefde is de hond zonder twijfel je beste maatje. Natuurlijk brengt het houden van een hond ook een bepaalde mate van verantwoordelijkheid met zich mee. Dat geldt ook voor de veiligheid als je jouw maatje uit moet laten in de avonduren of tijdens de regen.

Een goede zichtbaarheid van je hond is belangrijk. Overdag zal dat geen probleem zijn, maar als je in de vroege ochtenduren of juist ‘s avonds de hond nog naar buiten moet doen. Wandelen met de hond ’s nachts hoeft niet onveilig te zijn. Van opvallende reflecterende uitrusting tot veilige trottoirstrategieën, je kunt de wandelingen in de vroege ochtenden en late avonden leuk en veilig maken. Lees de volgende tips en je weet exact waar je op moet letten.

Gebruik altijd een leiband (bij voorkeur een reflecterende lijn)

Hier valt eigenlijk niet over te discussiëren. Zelfs als je in een gebied zonder veel verkeer woont en je hond een uitstekend gehoor heeft, is het juist verstandig om aandacht te hebben voor het onverwachte. Net als mensen worden honden opgeschrikt door plotseling uit het donker opdoemende mensen of dieren. Als je hond bang wordt als hij niet aangelijnd is, kan hij of zij ervandoor gaan en is het een stuk moeilijker om je hond in het donker terug te vinden. Ook zorgt een leiband ervoor dat ze ’s nachts niet de weg op rent, waar auto’s haar misschien niet zien.

Voor de ultieme veiligheid, kun je een reflecterende riem gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in een reeks felle kleuren die ervoor zorgen dat je hond gegarandeerd zichtbaar is in het donker.

Ga goed gekleed de weg op (ook in het donker)

Behalve een reflecterende leiband, maak je nachtwandelingen kleurrijk en veilig met reflecterende kleding voor jou en je hond. Vooral in de winter is het belangrijk om zichtbaar en warm te blijven! Probeer een lichtgewicht reflecterend vest dat over je favoriete winterjas draagtt. De meeste reflecterende kleding is verkrijgbaar in verschillende kleuren en bevordert de zichtbaarheid. Voor de hond biedt een reflecterende jas een dubbele beveiliging. De hond is niet alleen zichtbaar, hij of zij blijft ook lekker warm.

Lees ook: een hondenmand kopen? Dit zijn je opties

Zorg voor afdoende verlichting

Het dragen van reflecterende kleding is een goed idee, maar op batterijen werkende lichten zijn een nog betere manier om het pad te verlichten en zo te zorgen voor een goede verlichting als je de hond uitlaat. Voor jezelf kun je volstaan met een klein zaklampje wat je vast maakt aan je kleding. Zo houd je je handen vrij om de hondenriem vast te houden. Denk eventueel aan een opstaande kraag voor de hond. Ze hechten gemakkelijk aan de halsband van je hond en stralen helder zodat automobilisten, fietsers en andere wandelaars haar kunnen zien aankomen.

Maak gebruik van een bekende route voor de hond

Naast een goede voorbereiding, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en gezond verstand te gebruiken wanneer je ’s nachts met je hond loopt. Je hoeft niet bang te zijn, gewoon voorzichtig. Auto’s, joggers, fietsers en andere hondenbezitters kijken mogelijk niet op en kunnen uw hond ’s nachts laten schrikken.