Hoe ga je te werk bij het inrichten van jouw woonkamer?

0
2830
woonkamer interieur

Heb je al jarenlang niets veranderd aan jouw woonkamer? Dan is de kans groot dat deze inmiddels behoorlijk gedateerd is. Dit kan erin resulteren dat je een keer iets anders wilt. Je kunt in dat geval kiezen voor een grootschalige verbouwing. Dit kost je alleen veel geld en daarnaast ook nog eens behoorlijk wat tijd. Wil je minder tijd en geld besteden aan aanpassingen in jouw woonkamer? Dan kun je ook de muren van een likje verf voorzien. Het kan echter allemaal nog wat makkelijker. Hoe? Door te kiezen voor een ander interieur. Uiteraard wil je wel dat jouw woonkamer er straks gelikt uitziet. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom vertellen wij jou hoe je te werk gaat bij het inrichten van jouw woonkamer!

Bepaal een stijl

Je kunt tegenwoordig uit talloze stijlen kiezen om terug te laten keren in jouw woonkamer. Om het tot een mooi geheel te maken, doe je er goed aan je op één stijl te richten. Op deze manier weet je namelijk zeker dat meubels en woonaccessoires mooi op elkaar aansluiten. Kies je voor verschillende stijlen? Dan durven wij nu al te zeggen dat jouw interieur geen samenhangend geheel wordt. Het kan natuurlijk zijn dat je niet één maar twee stijlen terug wilt laten keren. Dit is natuurlijk goed mogelijk. Wij raden je in dat geval wel aan om te kiezen voor stijlen die goed op elkaar aansluiten. In dat geval zal niemand er erg in hebben dat het interieur in jouw woonkamer uit twee verschillende stijlen bestaat. Je kunt eventueel een moodboard maken met de twee (of meer) stijlen om te kijken of het al dan niet bij elkaar past.

Stel een plan op

Is het je gelukt één (of twee) stijlen te kiezen? Dan is een volgende stap het maken van een doordacht plan. Je zet jouw meubelstukken straks namelijk niet lukraak op een plek neer. Nee, je doet er goed aan om hier van tevoren al over na te denken. Ga je de boel niet verbouwen? Vergeet dan niet om aan de stroompunten en aansluiting van de televisie te denken. Je doet er goed aan om de inrichting van jouw woonkamer hierop af te stemmen. Om te voorkomen dat je verkeerde keuzes maakt, is het verstandig om een plattegrond te maken. Teken hierop de plekken waar je meubilair wilt plaatsen. Vergeet ook niet de stroom- en lichtpunten in de plattegrond te verwerken. Op deze manier weet je direct of het mogelijk is om meubelstukken al dan niet op een bepaalde plek te zetten.

Wat voor een soort meubels wil je?

Weet je inmiddels hoe jouw woonkamer er straks uit moet komen te zien? Dan kun je beginnen met de meubeljacht. Veel mensen vinden dit het leukste onderdeel van het herinrichten van hun woonkamer. Denk er echter niet te makkelijk over. Je hebt vandaag de dag namelijk ontzettend veel keuze voor wat betreft meubels. Bedenk voor het shoppen dan ook naar wat voor een soort meubels jouw voorkeur uitgaat. Hierdoor kun je namelijk filteren in het aanbod en dat maakt het een heel stuk makkelijker. Ben je bijvoorbeeld voorstander van design meubels? Dan kun je je richten tot een winkel die gespecialiseerd is in dit soort meubelstukken. Ook kun je op het internet kijken. Zo past de collectie van Vitra mogelijk wel heel erg goed in jouw nieuwe woonkamer. Neem vooral geen overhaaste beslissingen bij het uitzoeken van passend meubilair voor in jouw woonkamer. Je moet er immers wel weer een paar jaar mee doen. Het zou in dat geval zonde zijn wanneer je snel spijt krijgt van jouw aankoop. Denk er dus goed over na en schaf de meubels pas aan als je zeker weet dat ze perfect zijn voor jouw woonkamer!

Maak het af met accessoires

Bij het opnieuw inrichten van een woonkamer gaat de meeste aandacht uit naar de meubels. Logisch, want deze vallen ook het meeste op. Toch zijn er genoeg mensen die zich alleen maar richten tot nieuwe meubelstukken. Dit is echter niet verstandig. Wanneer je alleen maar meubels in jouw woonkamer plaatst, heerst er waarschijnlijk een kille sfeer. Uiteraard moet jouw woonkamer ook gezellig zijn. Maak het geheel daarom af met accessoires. Je kunt hierbij denken aan planten, maar ook aan kussentjes of een vloerkleed. Kies uiteraard wel voor accessoires die aansluiten bij de stijl die je hebt gekozen. In dat geval wordt jouw woonkamer niet alleen mooi, maar je voelt je er dan ook nog eens goed thuis!

Lees ook: de juiste verlichting voor je woonkamer