Met deze tips maak je jouw woonkamer stijlvoller

0
3123
ronde salontafel

Stijlvol is natuurlijk een subjectief begrip, maar iedereen heeft daar een voorstelling bij. De woonkamer is beslist de moeilijkste kamer om goed in te richten. Maar zodra deze er voor jou mooi uitziet en jij je er prettig voelt, ben je op de goede weg. Hieronder een aantal tips.

1. Vloer

De vloer is altijd goed zichtbaar en is niet alleen letterlijk de basis waarop je hele interieur rust. Een mooie stijlvolle vloer is ook een kostbare aankoop. De top 3 populaire vloeren is momenteel:

  • Gietvloer
  • Visgraat parketvloer
  • Eikenhouten plankenvloer

Natuurvloeren zijn momenteel een echte trend. Tapijt en plavuizen zijn een beetje uit voor de woonkamer. Maar de tijdgeest zal ongetwijfeld weer veranderingen voorschrijven, ook als het om vloeren gaat.

2. Plafond en muren

Ook voor de muren en het plafond is het van belang dat je met kwaliteitsmaterialen werkt en kiest voor een bepaalde stijl. Gelukkig kan je de kleur van muren en plafond aanpassen als je het gevoel wil hebben de woning als nieuw te maken. Voor muren zijn sierlijsten momenteel in zwang. Kies ook eens voor het doorvoeren van één duidelijk kleurenpallet, dat is in vrijwel ieder interieur effectief.

3. Grote meubels

Een neutrale basiskleur voor grote meubelen is een goed idee, kleur kan je toevoegen met accessoires en weer aanpassen. Dichte kasten in de woonkamer zijn de trend anders ontstaat vaak een rommelig effect. De ronde salontafel is ook weer helemaal terug. Een ronde salontafel staat voor gezelligheid en zorgt ervoor dat gasten zich welkom voelen. Kies wel voor een ronde salontafel die in stijl goed past bij je andere meubels. De keuze is erg groot.

4. Kleuren

Het is beslist niet eenvoudig om de juiste kleuren te kiezen voor je woonkamer. Het belangrijkste is om een goede samenhang te verkrijgen. Er zijn geen kleuren die taboe zijn en daarom is het maken van de keuze lastig. Als je ervoor gekozen hebt om vooral neutrale kleuren  voor je grote meubels te gebruiken, is het een goed idee om kleuren in accessoires en op de muren te verwerken en te herhalen. Ben je toe aan verandering in interieur dan kan dit relatief eenvoudig.

5. Accessoires

Juist met accessoires kan je een woonkamer een stijlvolle aanblik geven. Dat is een prettig idee omdat je juist met deze items relatief eenvoudig kunt blijven ‘spelen’. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Wanddecoratie
  • Kaarsen
  • Schalen
  • Planten en bloemen
  • Beelden

De accessoires geven iedere woonkamer een eigen karakter. Tegenwoordig kiest men vaak voor een of meerdere thema’s in een woonkamer. Op deze manier kan je via de accessoires een verhaal vertellen zonder woorden te gebruiken. Overdaad schaadt ook in dit geval, maar ga niet voor een te sobere inrichting.

6. Verlichting

Er is door de toepassing van Led enorm veel veranderd. Lampen zijn energiezuiniger geworden en gaan veel langer mee. Maar bij verlichting moet je zowel met sfeer als efficiënte rekening houden. Op de plaatsen waar jij wilt lezen of om andere redenen een goede verlichtingsbron wilt hebben, moet die er zijn. Verder gebruik je verlichting  om de zaken te accentueren die dat verdienen en is er altijd de mogelijkheid om de sfeer te verhogen door middel van dimmen of beperking van het aantal lichtbronnen.