Een te hoge WOZ-beschikking ontvangen? Maak bezwaar WOZ!

0
1594
bezwaar maken woz 2020

De Waardering Onroerende Zaken, vaak afgekort tot WOZ-waarde, geeft de waarde van je woning aan. Vaak wordt gedacht dat het hier om een vaste waarde gaat, maar dat is een misvatting. De gemeente waarin je woont stelt namelijk ieder jaar opnieuw de WOZ-waarde van jouw woning vast. Zodra de waarde van jouw woning is vastgesteld, ontvang je een WOZ-beschikking. Dit is niets anders dan de officiële bekendmaking van de WOZ-waarde. Ben je van mening dat het bedrag buitensporig hoog ligt? Dan kun je hier bezwaar tegen maken. Hieronder gaan we in op het nut van bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-beschikking en vertellen we je hoe je dit doet.

Toelichting op de WOZ-waarde

Een hoge WOZ-waarde betekent heeft een aantal nadelen. Allereerst ben je de gemeente een flink bedrag schuldig. Dit is natuurlijk nooit prettig. Daarbij komt dat je ook nog eens fors meer aan belasting betaalt bij een hoge WOZ-waarde. Er zijn namelijk diverse belastingen die gebaseerd worden op de waarde die de gemeente toekent aan jouw woning. Zo worden de Onroerendezaakbelasting (OZB), waterschapsbelasting, vermogensbelasting, roerenderuimtebelasting en inkomstenbelasting allemaal gebaseerd op de WOZ-waarde van jouw huis. Hoe hoger de waarde wordt ingeschat, des te meer je aan belasting moet betalen.

Waarom is bezwaar maken interessant?

Wordt de waarde van jouw woning te hoog ingeschat door de gemeente? Dan moet je ook behoorlijk wat belasting betalen. Vaak wordt gedacht dat het maar om een klein bedrag gaat. Door bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking, bespaar je op jaarbasis soms inderdaad maar een paar tientjes. Zo kost een te hoge WOZ-waarde je op jaarbasis minimaal 63 euro. Heb je een hypotheek met een looptijd van 30 jaar? Dan betaal je over deze gehele periode dus 1890 euro te veel aan belastingen. Het bedrag kan echter ook aanzienlijk hoger uitvallen. Zo kan een te hoge WOZ-waarde jou op jaarbasis ook meer dan 2500 euro kosten. In het geval van een hypotheek met een looptijd van 30 jaar betaal je in dat geval zo’n 75.000 euro te veel belasting. Een schrikbarend hoog bedrag natuurlijk en dit maakt het zeker interessant om bezwaar te maken tegen een WOZ-beschikking.

Hoe maak je bezwaar tegen een WOZ-beschikking?

Wil je bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking die je van de gemeente hebt ontvangen? Dan kun je dit zelf doen. Je kunt in dat geval het beste even contact leggen met de gemeente waarin je woont. Zij kunnen jou namelijk vertellen hoe je bezwaar kunt maken tegen de WOZ-beschikking. Het is echter niet makkelijk om bezwaar te maken. Vaak moet je allerlei formulieren invullen. Heb je hier zelf geen tijd voor? Of lijkt het je niet verstandig om dit zelf te doen? Geen probleem, want je kunt bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking namelijk ook uitbesteden. Zo kan Bezwaarmaker.nl jou bijvoorbeeld helpen. Dit bedrijf houdt zich sinds 2009 bezig met het afhandelen van WOZ-bezwaarschriften voor zowel bedrijven als particulieren in heel Nederland.

Bezwaar maken kan kosteloos

Indien je bezwaar wilt maken tegen een WOZ-beschikking, ben je mogelijk niet geneigd dit uit te besteden. Dit brengt immers kosten met zich mee. Wat veel mensen echter niet weten, is dat bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking vaak werkt op basis van ‘no cure no pay’. Maak je zonder succes bezwaar tegen een WOZ-beschikking? Dan betekent dit dat het jou helemaal geen geld kost. Heb je bezwaar gemaakt en is het wel succesvol? Dan het kost particulieren niks omdat de gemeente de gemaakte kosten vergoed. Betreft het een bedrijfspand dan draag je een deel van het bedrag af aan de partij die bezwaar gemaakt heeft voor je. Op deze manier worden beide partijen beter van bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking.

Lees ook: hoe verhoog je het energielabel van jouw woning