Hoe verhoog je het energielabel van jouw woning

0
3583
kunststof kozijnen

Er gebeurt veel op de huizenmarkt. Eigenlijk is die opmerking bijna altijd wel waar, maar er is ook altijd iets dat jij kan doen om jouw huis aantrekkelijker te maken. Duurzaamheid en energiezuinig wonen zijn thema’s die altijd belangrijk zullen blijven. Oude woningen worden dan ook massaal verbouwd en verbeterd om de energiekosten naar beneden te krijgen. Heb jij dat nog niet met jouw woning gedaan, denk er dan zeker over na voordat je hem te koop zet. Het zal je kansen, om jouw huis te verkopen, aanzienlijk verbeteren.

Het energielabel

De manier waarop wordt aangegeven hoe energiezuinig een woning is, noemen we het energielabel. Dit is een schaal die loopt van G tot A. Krijgt jouw woning een G-score, dan betekent dit dat deze beoordeeld is als zeer onzuinig. Meestal zijn er dan niet of nauwelijks maatregelen genomen om de woning energiezuinig te maken. Er zijn meerdere manieren om het energielabel te verhogen. Isolatie, dubbel glas en meer kunnen jouw energielabel uiteindelijk naar een A-score brengen.

Isolatie

Isolatie van jouw woning kan snel tot een flinke besparing leiden. Milieu centraal geeft aan dat isolatie van een schuin dak, de vloer en de spouwmuren, voor een tussenwoning al snel een besparing van ruim 870 euro oplevert op jaarbasis. Uiteraard vraagt dit om een investering, maar als je het zelf kan wordt die een stuk lager. Als je het zelf gaat doen laat je dan wel goed informeren over de isolatiewaarden die behaald dienen te worden. Daarnaast is het ook zeer belangrijk te denken aan ventilatie wanneer isolatiemateriaal wordt aangebracht.

Dubbelglas

Er zijn verschillende soorten dubbelglas, maar allemaal hebben ze tot doel de isolatiewaarde van het huis te verbeteren. Er is dubbelglas waar alleen een luchtlaag tussen zit, welke op zich al goed isoleert. Ook is er dubbelglas met tussen de twee glasplaten edelgas. Dit soort dubbel glas noemen we ook wel HR glas, voor hoog rendement. Dit isoleert nog beter. Door de doorontwikkeling op dit gebied is er nu zelfs HR++ glas, dat nog beter isoleert en nu de standaard in de markt aan het worden is. Omdat dubbel glas de warmte in huis houdt bespaar je hiermee in jouw stookkosten. Wanneer het hele huis voorzien is van dubbel glas dan is die besparing al snel 260 euro per jaar. Denk overigens ook eens na over kunststof kozijnen, als je toch jouw beglazing gaat laten vervangen. Kunststof kozijnen hebben wel nagenoeg dezelfde isolatie-eigenschappen als houten kozijnen, maar zijn veel onderhoudsvriendelijker en daarmee ook duurzamer.

Andere maatregelen die je kan nemen om het energielabel van jouw woning te verhogen zijn het plaatsen van een energiezuinige verwarmingsketel of zonnepanelen. Deze maatregelen kunnen een ingrijpend effect hebben op jouw energieverbruik, maar zijn ook zeer prijzig. Een goede verwarmingsketel heeft echter veel minder zin wanneer de warmte jouw huis direct weer verlaat. Investeer dus eerst in goede isolering.