Welke eettrends kunnen we verwachten in 2020?

0
847
eten trends 2020

Nog een paar maanden en dan beginnen we aan een nieuw decennium. Wie terugkijkt op de afgelopen tien jaar ziet dat onze kijk op voedsel sterk is veranderd. De maatschappij is meer waarde gaan hechten aan duurzaamheid, veiligheid en ethiek wanneer het om voedselproductie gaat. Natuurlijk kan er nog veel verbeterd worden, maar het lijkt er op dat de verduurzaming van voedsel zich voortzet in 2020. Welke andere eettrends kunnen we komend jaar nog meer verwachten?

Eetbare bloemen en zelfgemaakt brood

Eetbare bloemen en voedingsmiddelen gebaseerd op hennep? Misschien klinkt het je nu nog een beetje apart in de oren, maar in 2020 is het zeker de moeite van het proberen waard. Kort geleden is onderzoek verricht naar het zoekgedrag van een app genaamd Uber Eats. Daar kwamen een aantal interessante voedseltrends voort. Zo blijken mensen steeds vaker te zoeken naar eetbare bloemen, zoals lavendel, komkommerkruid en hibiscus. Ook eiwitrijke vleesvervangers en plat brood winnen aan populariteit. Dit laatste voedingsmiddel bestaat uit bloem, yoghurt en zout. Je bakt het brood in een koekenpan en smullen maar! Ook opvallend: het toenemende aantal zoekresultaten naar voedingsmiddelen en dranken gebaseerd op hennep. Melk, thee en zaden van hennep zijn namelijk gezonder dan de suikerrijke producten die je nu vaak tegenkomt in de supermarkt.

Meer mensen passen hun dieet aan

Steeds meer mensen besluiten om hun dieet aan te passen. Een veelgehoorde reden is dat gezonder en minder suikerrijk voedsel allergieën voorkomt of vermindert. Denk bijvoorbeeld aan glutenintolerantie of een soja-allergie waar veel mensen mee kampen. Daarnaast kiezen steeds meer mensen voor een leefstijl waarin sporten en gezond eten met elkaar wordt gecombineerd.

Meer flexitariërs dan ooit

De samenleving telt steeds meer flexitariërs. Dit betekent dat men de ene dag vegetarisch eet, terwijl je op de andere dag geniet van een stukje vlees. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zogeheten ‘flexi-foodies’. Dit zijn mensen die van alles op voedselgebied uitproberen, zowel vlees als geen vlees. Een flexitariër is een vegetariër die af en toe toch een stukje vlees op zijn of haar bord heeft.

De toenemende populariteit van lokaal voedsel

Lokaal voedsel wint steeds meer aan populariteit. In 2020 zullen steeds meer mensen naar de markt gaan om daar hun groente, fruit en andere producten te kopen. Dit komt mede door het feit dat we steeds milieubewuster worden. Er wordt namelijk ook steeds minder voedsel weggegooid. Aan de andere kant neemt de globalisering in de wereld wel toe en daalt de voedselverspilling helaas niet overal. Het feit dat je overal ter wereld producten kunt bestellen draagt niet bepaald bij aan een beter milieu, met name als voedselpakketten per vliegtuig worden verscheept.

Steeds meer eten aan huis bezorgd

Tenslotte bestellen we steeds vaker eten aan huis. Bedrijven als Deliveroo en HelloFresh zijn niet voor niets razend populair. Eten aan huis bestellen is snel, gemakkelijk en gezond want je hoeft immers geen boodschappen meer te doen in de winkel. De pakketten worden thuis geleverd, en vervolgens kun je meteen aan de slag met de ingrediënten. Ook in 2020 zullen we dus volop smullen, en als het goed is duurzamer en gezonder dan ooit!