Waarom is roken slecht voor de gezondheid en hoe stop je?

0
479

Als je nu geen kleine stappen zet, zul je nooit van de rookgewoonten komen. Het probleem met tabak is niet meteen zichtbaar. Maar na verloop van tijd kom je alle symptomen van roken tegen en mogelijk blijvende schade aan de vitale organen in je lichaam. Natuurlijk wil je dit graag voorkomen. Waarom is roken slecht voor je gezondheid en hoe stop je? De antwoorden lees je in dit artikel.

Hoe tast roken jouw gezondheid aan?

Schade door roken kan altijd en overal optreden. Als je nu begint met roken, zal je lichaam zich niet bepaald fijn voelen bij het gebruik van elk sigarettenproduct. Maar na verloop van tijd zal je lichaam wennen aan de rook, omdat je niet meer zo vaak vogue als toen je voor het eerst begon te roken. Maar na verloop van tijd zul je je zieker gaan voelen, omdat je geest een dag zonder goede rook niet aankan. Al snel zal het aas van het roken toenemen tot één of twee keer per dag, en uiteindelijk zul je dagelijks meer dan vijf sigaretten roken.

Het effect van continu roken

Als je continu aan de gang bent met roken, zul je zien dat de gewoonte je dagelijks leven beïnvloedt. Je ogen zien er niet meer zo goed uit als vroeger, de huid loopt ook schade op door het roken; meestal heb je moeite met praten omdat je na elke zin pijn in je keel voelt. Dit zijn de eerste symptomen die voortkomen uit rookgewoonten, maar het zijn er in werkelijkheid nog veel meer.

Verschillende aandoeningen ontstaan door roken

Constant roken zal je lichaam ziek doen voelen; als je een dokter of een andere gezondheidsadviseur raadpleegt, zullen ze je ronduit zeggen dat je met de gewoonte moet stoppen voordat je de dingen erger maakt zonder dat je er iets aan hebt. De meeste mensen komen na één tot twee jaar constant roken in deze fase terecht. Het lichaam verslechtert en omvat verschillende gewrichtsziekten zoals emfyseem, chronische bronchitis, bepaalde oogziekten, hits van het immuunsysteem, reumatoïde artritis, longziekten en diabetes.

Ziektes door roken

Als het roken in het beginstadium niet onder controle wordt gehouden leidt het mogelijk tot hartziekten, beroertes, longziekten en kanker. Ook het immuunsysteem krijgt een enorme klap van het roken, waardoor het kwetsbaar wordt.

Hoog tijd om te stoppen

De overheid en tal van ex-rokers zijn campagnes begonnen die rokers aanmoedigen te stoppen met roken om hun leven voor zichzelf en hun gezin te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan Stoptober. Onderzoek naar het effect van roken laat negatieve resultaten zien bij voortdurend roken voor de langere termijn. Hoog tijd om te stoppen dus! Wist je trouwens dat een e-sigaret helpt om te stoppen met roken?