Waarom is lezen goed voor de ontwikkeling van kinderen?

0
450

Verbeelding is pas mogelijk als iemand in contact komt met kunst van welke aard dan ook. Het kijken naar plaatjes, het lezen van een boek en de interactie tussen het boek en de jonge lezer kan heel boeiend en eerzaam zijn. En het is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Waarom is dat zo? Je leest het antwoord in dit artikel!

Waarom is lezen goed voor de ontwikkeling van kinderen?

Een goede aandachtsspanne begint bij het lezen van boeken, omdat mensen zich in het boek kunnen verdiepen en zich alles in hun hoofd kunnen voorstellen. Elke verbeelding bij kinderen begint met het waarnemen van een voor hem of haar onbekende wereld. Dit maakt lezen zeer goed voor de ontwikkeling van kinderen.

Leerervaring

Het kind leert kennen: geluiden, woorden, talen, en hoe alles wordt gefaseerd helpt de kinderen ook hun unieke manier van praten te ontwikkelen met alle subtiliteit van wat hen door hun ouders werd voorgelezen. Het voorlezen van verhaaltjes voor het slapen gaan is een van de beste manieren waarop een kind woorden, accenten, zinswendingen, taal en sociale communicatie leert.

Waarom lezen zorgt voor een betere woordenschat

Na een paar keer voorlezen zullen de kinderen het missen als ze het niet meer horen. Het helpt ook een persoonlijke relatie met het kind op te bouwen. De woordenschat moet op jonge leeftijd beginnen. Wanneer iemand voorleest zullen kinderen bekende woorden en verhalen oppikken. Dan is het aan de verbeelding van het kind en je zult je verwonderen over wat ze allemaal verzinnen!

Creëer een eigen wereld

Veel van het lezen van boeken gaat over het blootstellen van het kind aan een onbekende wereld. Lezen is de beste manier om dat te doen, omdat het de geest helpt een beeld te scheppen van het personage in het boek zonder het ooit in het echt te zien. Kinderen hoeven zich in tv-programma’s en films geen voorstelling meer te maken van het dappere personage, omdat ze dat met het blote oog kunnen bekijken. Maar in een boek is het aan de geest om alle personages te creëren en het verhaal zich te laten ontvouwen.

Een wereld vol verhalen

Na verloop van tijd zal het voorlezen van verhalen een gewoonte worden van de ouders aan hun kinderen, en kinderen zullen het ook oppikken omdat ze meer willen weten over het verhaal of de nieuwe verhalen in een andere wereld willen kennen. Boeken zijn voor kinderen een geweldige manier om de wereld te leren kennen.

Welke kinderboeken zijn geschikt?

Heb je geen idee hebt welke boeken je moet kopen? Bijna elke e-commerce boekenwebsite een kinderafdeling; binnen deze afdeling kom je allerlei boeken tegen die variëren van werkelijkheid tot fantasie. Er zijn ontzettend veel verhalen geschreven rond kinderthema’s. Tijd om er een uit te kiezen!