E sigaret helpt bij stoppen met roken

0
3274
vrouw aan het roken

Een van de meest voorkomende voornemens is om te stoppen met roken. Het roken van sigaretten en sigaren is voor veel mensen een hardnekkige verslaving en heel moeilijk om vanaf te komen. Er zijn verschillende methodes zoals druppels, nicotinepleisters, acupunctuur en andere middelen om de behoefte tegen te gaan. Soms schakelen mensen zelfs professionele hulp in om van hun verslaving af te komen. Het is de overheersende combinatie van de gewoonte van het opsteken en de verslaving aan nicotine. Stoppen is dus helemaal niet zo makkelijk. Een andere manier het stoppen met roken te ondersteunen, is door het dampen van een e sigaret. Er is al veel gezegd en geschreven over de opkomst van de e sigaret. Er zijn voor- en nadelen aan verbonden maar na veel onderzoek wordt over het algemeen gesteld dat je dankzij het gebruik van de e sigaret makkelijker kunt stoppen met roken. En dat als het ook eenmaal echt gelukt is, de nadelen van de e sigaret wegvallen ten opzichte van de winst die het oplevert als je stop met roken. Wat is een e sigaret en hoe verhoudt het zich tot andere nicotinevervangers?

Wat is een e sigaret?

Een e sigaret is simpelweg de elektrische variant van de normale sigaret. Met een apparaatje wordt een vloeibare stof verdampt die je kunt inhaleren. Het opvallendste verschil met een normale sigaret en is dat je bij een e sigaret damp in plaats van rook inademt. De vloeistof, ook wel e-liquid, die je in de e sigaret stopt kan met of zonder nicotine. En de hoeveelheid nicotine kun je zelf bepalen. Als je dus gaat overstappen van een normale sigaret naar een e sigaret kun je je nicotinebehoefte en je gewoonte langzaam afbouwen. Bovendien zijn de e-liquids in verschillende smaken verkrijgbaar, van tabak tot diverse fruitsmaken.

De nicotinevervangers

Uit een groot klinisch onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat een e sigaret 2 keer zo efficiënt is om te stoppen met roken dan andere methodes. Toch willen we nog wat andere manieren op een rij zetten. Zo is er een scala aan nicotinevervangers zoals nicotinepleisters, kauwgom, mondspray en tabletten. Maar er zijn ook alternatieve manieren om te stoppen zoals acupunctuur, zelfhulpboeken of cursussen. Deze middelen zorgen er allemaal voor dat je de nicotinebehoefte en de gewoonte afbouwt.

Hoe gebruik je nicotinevervangers?

Als je in een keer helemaal van het roken af wilt, dan is het ’t beste om helemaal niet meer te roken, ook geen e sigaret. Je kunt dan wel wat ondersteuning gebruiken door bijvoorbeeld een nicotine pleister. Deze pleister geeft 24 uur nicotine af waardoor je lichaam nog steeds voor een deel aan de behoefte kan voldoen. Een ander middel is de nicotine kauwgom. Op het moment dat je zin hebt in een sigaret neem je een kauwgom. Deze geeft ook direct nicotine af, waardoor je behoefte verminder wordt. Je kunt deze bepaalde vervangers ook combineren. Met een nicotine vervanger en een e sigaret kun je de nicotine behoefte afbouwen en tegelijkertijd de gewoonte doorbreken.