Waarom hijgen honden eigenlijk?

0
5267

Als je zelf een hond bezit zullen bepaalde zaken zijn opgevallen. Zo is het hijgen onlosmakelijk verbonden met het gedrag van de hond. Logischerwijs wordt er vaak gezegd dat een hond hijgt omdat hij of zij niet kan zweten, dit is slechts ten dele waar. Een hond heeft namelijk wel degelijk zweetklieren.

Waarom hijgen honden

Als je een hond hebt, weet je hoe ze hijgen: de hond heeft een snelle ademhaling terwijl de tong naar buiten hangt. Normaliter hijgt de hond op twee momenten:

  • Na een periode van inspanning
  • Bij warm weer

Zeker na een lange wandeling of na het spelen doet een hond in feite hetzelfde als de mens: lekker wat drinken en daarna even uitrusten. In beide gevallen is het doel hetzelfde: de natuurlijke, instinctieve functies van je lichaam gebruiken om af te koelen. De hond doet hetzelfde, maar dan op zijn of haar manier.

Hijgen bij honden

Is het je opgevallen dat je hond meer hijgt op warmere dagen en na lichamelijke inspanning? Dat komt omdat hijgen het belangrijkste middel voor thermoregulatie van je hond is. Thermoregulatie is het vermogen van een organisme (in dit geval de hond) om zijn lichaamstemperatuur binnen bepaalde grenzen te houden. Mensen reguleren de lichaamswarmte door te zweten (en soms ook hijgen). Terwijl we opwarmen, produceert ons lichaam zweet welke die verdampt en daardoor onze huid verkoelt. Hierdoor wordt de lichaamstemperatuur verlaagd.

Honden zweten ook, maar dan anders

Het is een veel voorkomend misverstand dat honden helemaal niet zweten. Honden hebben inderdaad zweetklieren op hun voetzolen en neus en zullen zweten om de huid verkoeling te geven en warmte vrij te geven in die gebieden. Het zweten van de hond is echter te beperkt om een effectief te zijn. Het hijgen is daarom voor honden een meer effectieve manier om de lichaamstemperatuur te reguleren.

Zie het op deze manier: de neus en poten vormen een zeer klein percentage van het totale oppervlak van een hond, waarvan het grootste gedeelte bedekt is met bont. Om hun hele, harige lichaam te koelen, hebben honden een efficiëntere manier nodig om de warmte te verdrijven. Het hijgen is daarom een veruit effectievere manier om de temperatuur te regelen.

Hijgen om af te koelen

Wanneer jouw hond wil afkoelen, kan ze haar tong uit haar mond laten hangen en zal haar ademhaling versnellen. Honden hebben een typische ademhalingssnelheid van 18 tot 34 ademhalingen per minuut, maar deze snelheid kan aanzienlijk sneller worden tijdens het hijgen. Hijgen beweegt hete, met vocht gevulde lucht naar binnen en naar buiten, waardoor de verdamping van vocht in de slijmvliezen van de neusholtes, mond en longen toeneemt. Dit koelt het lichaam van binnen naar buiten.

Snelheid van het hijgen

De snelheid en het patroon van het hijgen van de hond zal veranderen, afhankelijk van de behoeften van het lichaam van de hond. Inademing en uitademing gebeurt eerst door de neus (de snelheid wordt dan verhoogd), dan inademing door de neus en uitademing door de neus en mond. Ten slotte, zowel inademing als uitademing door de neus en mond met de tong verder naar buiten, omdat koeling aan de vraag moet voldoen. Met andere woorden: hoe warmer de hond het heeft, hoe sneller en harder zij kan hijgen!