We willen natuurlijk allemaal een goed dak boven ons hoofd. Vooral in de wintermaanden is fijn om heerlijk warm en beschut te kunnen wonen. Dakdekkers zijn wat dat betreft echt onmisbaar. Zij brengen namelijk een beschermende laag aan op elk soort dak. Dakdekkers hebben een zeer gevarieerd beroep. Welke taken heeft de dakdekker allemaal?
Het uitgebreide takenpakket van de dakdekker
De voornaamste taak van een dakdekker is ervoor zorgen dat u waterdicht en tochtvrij kunt wonen. Ook sneeuw komt dankzij een goed beschermd dak niet binnen. Maar het takenpakket van een dakdekker is nog veel breder dan dat. Zo dient er op een dak altijd een ondergrond en ondergrondconstructie gemaakt te worden. Daarnaast maakt een dakdekker regelmatig dakconstructies, en verzorgt hij periodiek onderhoud aan daken. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van dakgoten en het controleren van daklekkage. Het is dan ook belangrijk dat daken regelmatig goed gecontroleerd worden op eventuele mankementen.
Allerlei bouwplaatsen
Een dakdekker komt u tegen op allerlei bouwplaatsen. Hij voert namelijk zowel nieuwbouwprojecten als renovaties en onderhoud van oudere daken uit. Dakdekkers zijn dan ook van alle markten thuis. Een aanzienlijk deel van deze beroepsgroep werkt voor een dakdekkersbedrijf of een aannemersbedrijf. Daarnaast zijn veel dakdekkers actief als zelfstandige.
Materialen
Een dakdekker werkt met allerlei materialen om een sterke en beschermende daklaag aan te brengen. Zo komt het regelmatig voor dat er voor werkzaamheden regenpijpen en dakramen meegenomen moeten worden. Daarnaast gebruikt hij onder andere dakpannen van geperst beton of gebakken klei. Ook met dakpannen, kunststof, bitumen en leisteen weet een dakdekker wel raad. Andere materialen die worden gebruikt zijn TPO, koper, zink, lood, riet en stro. Kortom: een dakdekker heeft veel verstand van allerlei soorten materialen. Hij weet precies welk materiaal geschikt is voor uw dak. Voor vragen kunt u uiteraard altijd bij deze specialist terecht.
Veilige werkomgeving
Een veilige werkomgeving is zeer belangrijk voor een dakdekker. In feite begint het creëeren van een veilige werkomgeving al vanaf het moment dat de opdracht binnenkomt. Een dakdekker dient de werkinstructies en bouwtekeningen zeer nauwkeurig te bestuderen. Vervolgens plant hij samen met collega’s de werkzaamheden. Deze collega’s zijn ook afkomstig uit de bouw. Denk bijvoorbeeld aan loodgieters, timmermannen en metselaars. Tijdens het project wordt er regelmatig gecommuniceerd met de leidinggevende. Op die manier wordt de voortgang en veiligheid van het project goed in de gaten gehouden.