Honden en traplopen: doen of niet doen?

0
16182

Het is een eeuwige discussie tussen hondenbezitters onderling: de hond leren traplopen. De een zegt dat het niet goed is omdat het geen natuurlijk gedrag is van de hond. De voorstanders zeggen dat het juist een goede oefening is voor de hond om de gewrichten soepel te houden. Zoals altijd ligt de waarheid in het midden.

Is traplopen slecht voor een hond

Honden houden ervan om in beweging te zijn, traplopen is in dat geval juist goed voor de hond. Uiteraard moet het geen verplichting zijn. Wat je in ieder geval niet moet doen, is je hond 20 keer dag de trap op- en neer laten rennen. Ook bij pups is het niet raadzaam om deze op de trap te laten lopen, dit in verband met de ontwikkeling van het skelet en de spieren.

Wil je jouw hond wel trap laten lopen, houd dan onderstaande adviezen goed in de gaten.

Waarom traplopen?

Traplopen is een geweldige workout voor alle honden omdat het de benen, schouders, heupen en onderrugspieren van een hond soepel houdt. Sommige onderzoeken laten zien dat traplopen samen met zwemmen een van de meest effectieve en snelste manieren is om honden af ​​te laten vallen.

  • Het is een intensieve training, want elke keer dat een hond een stap hoger gaat, moet hij zijn hele lichaamsgewicht van de ene stap naar de andere optillen. Zwakte in de achterkant maakt het naar boven gaan moeilijker, maar als je dat kunt overwinnen, zal het helpen om de achterste eindspier te trainen die de hond nodig heeft.
  • Wanneer hij of zij via de trap naar beneden loopt, moet hij de afdaling beheersen die een negatieve contractie op de spieren inhoudt.
  • Het is een goede oefening voor de coördinatie, met name tijdens de afdaling.
  • De hond moet ook nadenken wanneer hij op en neer gaat en ervoor zorgen dat hij zijn benen correct positioneert. Dit is een geweldige oefening om de intelligentie van de hond te stimuleren.
  • Het verbetert de balans en de coördinatie.
  • Het is ook een binnenoefening als je niet naar buiten kunt.

Wanneer mag een hond traplopen en wanneer niet?

Traplopen kan inspannend zijn, dus let goed op de hond en let op tekenen van overbelasting. Als er enige twijfel bestaat over de fysieke conditie van je hond, overleg dan met de dierenarts voordat je de hond trap laat lopen.

  • Zorg ervoor dat de hond voldoende houvast heeft. Open trappen zijn wat dat betreft uit den boze. Kleine honden kunnen zich eenvoudig verstappen met mogelijk een botbreuk als gevolg.
  • Traplopen is vaak niet geschikt voor puppy’s jonger dan 3 maanden. Sommige onderzoeken geven aan dat het de gewrichten van puppy’s kan belasten, wat leidt tot een grotere kans op heupdysplasie (HD).
  • Als je hond nog nooit eerder trap heeft gelopen, laat hem of haar er dan eerst aan wennen. Forceer in ieder geval niets. Gebruik waardevolle beloningen en moedig hem of haar aan.