Wat is nu eigenlijk leuker dan bij binnenkomst begroet te worden door de kwispelende viervoeter? Je hoeft nog geen eens lang weg te zijn geweest om door een enthousiaste hond begroet te worden. Honden zijn nou eenmaal gezelschapsdieren en stellen je aanwezigheid absoluut op prijs. Honden kunnen helaas niet praten, maar hebben tal van andere manieren waarop ze met hun omgeving communiceren. Weet je die tekenen goed te interpreteren, dan ontstaat er een band tussen de baas en de hond die bijna onbreekbaar is.
Lichaamstaal van de hond
Als je zelf een trotse hondenbezitter bent, weet je ongetwijfeld dat de lichaamstaal van de hond je veel kan vertellen. Kwispelt de honden, dan is ie blij, althans dat wordt vaak gedacht. De waarheid is dat dit slechts gedeeltelijk klopt. In veel gevallen is het kwispelen een teken van opwinding. Hoe sneller een hond met zijn of haar staart kwispelt, des te groter de opwinding. Als je er goed op let merk je ook dat de hond verschillende vormen van kwispelen kent. Zo kan de hond heel behoudend kwispelen of juist heel uitbundig. Door middel van wetenschappelijk onder zoek kunnen we een aardig overzicht maken van de verschillende vormen van het kwispelen met de staart zodat je exact weet wat jou hond bedoelt of ervaart.
Links of rechts kwispelen
Honden lijken in meer opzichten op de mens dan je in eerste instantie zou denken. Net als bij mensen controleert de linker hersenhelft de rechterkant van het lichaam en andersom. De linker hersenhelft van hond is ook het gebied waar de positieve emoties worden verwerkt. Kwispelt een hond dus veelal naar rechts dan is dit een teken dat hij of zij goed gestemd is. Kwispelt hij of zij met name naar links dat is de hond onzeker en ervaart een negatieve emotie.
Staart omlaag
Een hond die heel voorzichtig kwispelt waarbij de staart naar beneden wijst, is over het algemeen angstig en onzeker. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn, is de hond op onbekend terrein dat zal de hond zich willen oriënteren en uit zelfbehoud zijn staart naar beneden houden. Op die manier voorkomt de hond dat zijn onzekerheid door andere honden wordt waargenomen.
Staart omhoog
Ook als een hond zijn staart omhoog heeft staan kan deze kwispelen, ook al is dit een zeldzaamheid. Een omhoogstaande staart duidt op een opperste concentratie van de hond. Let er maar eens op als je de hond de opdracht ‘zoek’ geeft.
Kwispelen bij pups
Heb je pups dan weet dat deze vanaf 2 weken gaan kwispelen met hun staart, met name tijdens het drinken bij de moederhond. Op vallend genoeg doen ze dat niet eerder, terwijl het drinken toen net zo belangrijk is. De reden hiervoor ligt in de ontwikkeling van de pup. De hond leert zijn of haar anaalklieren te activeren en door het kwispelen komen die geuren vrij. Het is de manier om aan te geven ‘deze tepel is van mij’.