Vijf grote trends waar organisaties in 2019 op in moeten spelen

0
4207
Trends 2019

In 2019 zullen we nog vaker ons mobieltje gebruiken, zullen we chatten met robots en zullen we onze leasebak inruilen voor een aangenaam mobiliteitspakket. De IT’ers zullen misschien zelfs een revolutie aanmoedigen en dit alles terwijl BI verder aan belang wint. Volgens experts zijn dit de vijf grote trends waar je als ondernemer in 2019 maar beter op inspeelt.

# 1. Mobile first

Smartphones zijn de laatste jaren steeds slimmer geworden. Ook het internetgebruik verschuift steeds vaker naar het mobiele aspect. Dit zal in 2019 verregaande consequenties hebben. Websites zullen steeds vaker voor het mobiele platform ontworpen zijn. De mobiele weergave wordt dus belangrijker dan de computerweergave. Google heeft niet voor niets reeds aangegeven meer belang te hechten aan de mobiele weergave.

Bedrijven zullen dan weer steeds vaker applicaties ontwikkelen om zo nog eenvoudiger de consument te bereiken. Voor ieder bedrijf zullen de gevolgen van Mobile First anders zijn. Toch stel je je maar beter even de vraag: wat kan mijn organisatie in 2019 doen om de smartphonegebruiker nog beter aan te spreken?

# 2. Een digitale werkplek

Niet alleen de klant is een stuk mobieler geworden, ook de organisatie zelf. Het nieuwe werken heeft een groot aantal voordelen te bieden. Om die voordelen te plukken, zijn vaak een aantal digitale investeringen noodzakelijk. De experimenteerfase is in 2019 helemaal achter de rug en er wordt verwacht dat we nog digitaler zullen werken. Een social intranet, integratie van applicaties, mobiele werkplaatsen: het zijn stuk voor stuk trends waar je als organisatie in 2019 maar beter op inspeelt. Doe je dat niet? Dan wordt het natuurlijk een stuk moeilijker om talenten aan te trekken.

Is jouw onderneming klaar om te werken als een digital nomad of pak je het toch bescheidener aan?

# 3. Loonpakketten op maat

De tijd dat ondernemingen een enkel standaard loonpakket hadden voor een enkel type medewerker, behoort al even tot het verleden. In 2019 zullen werkgevers massaal overstappen naar flexibele loonpakketten. Medewerkers kunnen dan zelf kiezen uit een aantal voordelen. Kijk bijvoorbeeld maar even naar de flexibele arbeidsvoorwaarden in de Mendix vacatures van Ciber, waar sollicitanten de keuze hebben tussen mobiliteitsvergoedingen, leasewagens, extra vakantiedagen en allerhande andere voordelen.

Maak ook jij de loonpakketten in 2019 heerlijk flexibel?

# 4. Business Intelligence wint verder aan belang

De betekenis van het begrip business intelligence hoeven we jou waarschijnlijk niet meer mee te geven. Het is niet onbesproken en nog volop in ontwikkeling. In 2019 verwacht men ook hier een aantal belangrijke trends. Zo zal BI steeds vaker de harten van kleine bedrijven veroveren, vooral omdat BI-oplossingen een stuk goedkoper en toegankelijker zullen worden.

Voor de trendsetters zijn er dan weer volledig andere verwachtingen. Koppelingen met AI, krachtigere interfaces en automatische interpretaties zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Teveel van het goede voor jouw onderneming? Denk dan wel even na hoe je data nog slimmer kan gebruiken om verstandig te ondernemen.

# 5. Duidelijkere positie IT binnen het bedrijf

Innovatie wordt steeds belangrijker, dat bewees de GDPR met alle gevergde technische aanpassingen nog maar eens. De IT-afdeling moet steeds sneller evolueren, maar blijkt vooral gevangen te zitten in het dagelijks beheer. De positie van de IT-afdeling in het bedrijf is onduidelijk, net zoals er hoogstzelden sprake is van goed afgebakende rollen en verantwoordelijkheden.

Men verwacht dat IT-verantwoordelijken in 2019 steeds vaker aan de alarmbel zullen trekken en dat afdelingen zullen splitsen, waarbij vooral de opdeling tussen dagelijks beheer en innovatie centraal komt te staan. Een ideaal moment om de eigen IT-structuur aan een evaluatie te onderwerpen?