Zo werk je zo effectief mogelijk als een digital nomad

0
4734

De arbeidsmarkt is sterk aan het veranderen. Zo passen steeds meer bedrijven en organisaties het zogeheten ‘nieuwe werken’ toe. Hierbij bepalen bedrijfsmedewerkers zelf wanneer, wanneer en hoe ze willen werken. Een ontwikkeling die aansluit bij het nieuwe werken is de komst van ‘digital nomads’. Hierbij werken sommige personen vanuit een eigen locatie in plaats van op kantoor. Dit geeft een groot gevoel van vrijheid, maar vergt ook een nieuwe manier van denken en plannen. Hoe werk je zo effectief mogelijk als digital nomad?

De opkomst van de digital nomad

Een ‘digital nomad’ is een benaming iemand die niet gebonden is aan een vaste werkplek. In feite hebben ze alleen een goede laptop en internetverbinding nodig. Dit geeft hen de vrijheid om net als nomaden de hele wereld rond te reizen. Vanuit prachtige bestemmingen leveren ze hun werk af. Zo zijn er in Thailand, Gran Canaria en Mexico steeds meer digital nomads te vinden. Het soort werk dat deze personen verrichten is uiteenlopend. Wel hebben ze vaak een (freelance) baan in de digitale wereld, zoals webdesign en internetmarketing. Deze professionals verzamelen zich graag met elkaar op werkplekken die ook wel ‘co working spaces’ worden genoemd. Het is een handige manier om met elkaar samen te werken of ervaringen te delen. Op de populaire website Nomad List vind je overigens een wereldwijd overzicht van werkplekken voor digital nomads.

Tips om effectief te werken als digital nomad

Werken als digital nomad klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Je reist de wereld rond, en verdient ondertussen gewoon je geld. Toch is het voor veel mensen een droom die werkelijkheid wordt. Wel zul je ongetwijfeld tegen een aantal zaken aanlopen. Zo is er niet op elke plek internet aanwezig. Een aantal tips om zo effectief mogelijk te werken als digital nomad:

  • Onderzoek of er op de beoogde werklocatie internetverbinding aanwezig is.
  • Kies voor een sterke laptop die niet al te groot is. Een 12 inch MacBook is bijvoorbeeld erg praktisch om mee te nemen.
  • Maak gebruik van een veilige internetverbinding. Het is verstandig om op openbare plekken een VPN verbinding te gebruiken
  • Voor het leven als digital nomad is een hoop discipline vereist. Je zult immers toch moeten werken om je geld te verdienen
  • Zorg dat je elke dag op een vast tijdstip aan je werk begint. Maak desnoods een schema met alle taken die je op een dag moet verrichten

Discipline is essentieel

Planning is essentieel wanneer je zo effectief mogelijk wilt werken. Op mooie locaties zul je namelijk te maken krijgen met een hoop verleidingen. Zo ziet het strand op Bali er heerlijk uit. Een middagje in de zon is ongetwijfeld heerlijk ontspannend, maar brengt je niet verder. Zorg er in plaats daarvan voor dat je elke dag op een vast tijdstip aan je werk begint. Maak desnoods een schema met alle taken die je op een dag moet verrichten, en zorg ervoor dat je alles afrondt. Na het werken kun je genieten van alle vrijheid die het leven als digital nomad te bieden heeft.

Zo werk je effectief als digital nomad

De opkomst van het internet heeft de arbeidswereld voorgoed veranderd. Steeds meer mensen werken locatie-onafhankelijk als zogeheten digital nomads. Deze levensstijl biedt de kans om iets van de wereld te zien terwijl je gewoon werkt. Besef echter wel dat je voor deze vrije levensstijl veel discipline moet hebben. Werk bijvoorbeeld elke dag op een vaste tijd, en lever goed werk af. Daarmee houd je opdrachtgevers altijd tevreden en loop je geen inkomsten mis. In dat geval staat niets in je weg om in alle vrijheid als digital nomad de wereld rond te reizen.