Maak je tuin nu alvast klaar voor de zomer met deze tips!

0
3181
zomerklaar tuin

Het zomerklaar maken van je tuin of balkon kan de nodige tijd in beslag nemen. Het is dan fijn al je een stappenplan bij de hand hebt zodat je precies weet waar je moet beginnen.

Tip 1: Richt je tuin gezellig in

De zon begint weer te schijnen en natuurlijk heb jij nu al zin om buiten te gaan zitten. Tijd om je tuin echt zomers in te richten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het gebruik van pergola’s. Een idyllisch effect! En wat dacht je van glazen schuifdeuren, zodat je je tuin vanuit je huis prachtig kunt zien, maar er ook heel gemakkelijk in kunt lopen?

Tip 2: Let op je gazon!

Je gazon neemt vaak het grootste gedeelte van je tuin in beslag, het is fijn als het er dan fris en groen uitziet. Begin daarom eerst met het maaien van het gras. Je kunt het gras pas maaien als het buiten niet meer vriest. In de zomer is de hoogte van het gras tussen de 3,5 tot 4,5 centimeter. Om je gras wat extra grondstoffen te geven kun je in de maanden maart en april het gazon bemesten. Zijn er kale plekken in het gras zichtbaar? Dan kun je in juni en juli gras zaaien zodat je gazon weer een mooi geheel wordt.

Tip 3: Verwijder al het onkruid

Onkruid wieden, er zijn natuurlijk altijd leukere klusjes te bedenken! Toch is het nodig om jouw planten en bloemen optimaal tot hun recht te laten komen. Wanneer de temperatuur gaat toenemen zal het onkruid sneller groeien het is dus belangrijk om je tuin goed bij te houden. Hoe eerder je er mee begint, hoe minder je werk je in de warme zomerzon hoeft te doen.

Tip 4: Zet de schaar erin!

Je planten moeten de kans krijgen om te groeien en te bloeien, daarom is het belangrijk om in de zomer je planten te ontdoen van dorre takken en bloemen. Voordat je zomaar begint met het afknippen van dorre takken zijn er een aantal dingen van belang. Kijk goed of je plant nog niet in bloei staat, wanneer dit het geval is, moet je wachten tot de bloeiperiode is afgelopen. Zodra je gaat knippen, is het belangrijk dat je het takje afknipt net boven de gezonde zijtak.

Tip 5: Schoonmaken en opruimen

Wanneer je gazon er glad bij ligt en in je tuin geen onkruid meer te zien is, wordt het tijd om op te ruimen en schoon te maken. Heb je al gekeken naar je bestrating of je vlonders? Deze kunnen waarschijnlijk wel een opknapbeurt gebruiken! Het opruimen van bladeren en aanvegen van rommel en zand, scheelt al een hoop. Als laatste is het goed om je tuinmeubelen een sopbeurt te geven. Aan het einde van de winter kunnen deze aardig vies uitzien en je wilt natuurlijk niet dat je nieuwe zomeroutfit gelijk onder het vuil zit.

Dit klinkt natuurlijk als veel werk, maar bedenk je dat je hier allemaal calorieën mee verbrandt. Dat scheelt weer een aantal sportlessen en je krijgt er een mooi resultaat voor terug. Wanneer je tuin helemaal klaar is voor de zomer, kun jij straks in het zonnetje genieten van je drankje op je eigen terras. Is je tuin op zijn hoogtepunt? Leg hem vast en maak er een canvas foto van. Voor binnen of voor buiten!