Alles over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers

0
986

Waarschijnlijk denk je er liever niet over na, maar ieder mens loopt het risico om arbeidsongeschikt te worden. Denk bijvoorbeeld aan een ziekte of een ongeval waardoor je (tijdelijk) niet meer kunt werken. In een dergelijke situatie komt de arbeidsongeschiktheidsverzekering goed van pas, want alleen een zorgverzekering is niet voldoende. Als ondernemer heb je bij arbeidsongeschiktheid geen recht op een uitkering van de overheid. Maar wie deze verzekering heeft afgesloten krijgt bij arbeidsongeschiktheid toch iedere maand een bedrag op de rekening.

Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Het bedrag waarmee je bent verzekerd is meestal 80 procent van je jaarinkomen. Vind je een lager percentage ook prima, dan betaal je minder premie. Een aanzienlijk deel van de ondernemers heeft besloten om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Ze denken dat ze geen risico lopen en/of vinden de premie te duur. De hoogte van de premie is echter afhankelijk van je beroepsgroep.

Afhankelijk van de sector

De premies voor ZZP’ers in de bouw liggen doorgaans hoger dan die van ZZP’ers op kantoor. Aan de andere kant loop je als ZZP’er in de bouw over het algemeen meer risico op ongevallen. Kortom: maak een goede afweging bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Zorgverzekering

Het gevoel van vrijheid die je hebt als ZZP’er is erg fijn. Maar wat gebeurt er als je onverhoopt ziek wordt? Als ondernemer krijg je geen cent wanneer je niet werkt. Behalve wanneer je een zorgverzekering hebt afgesloten. In principe werkt een zorgverzekering voor ZZP’ers hetzelfde als bij werknemers en uitkeringsgerechtigden. Je betaalt premie voor een verplichte basisverzekering en kan eventueel een aanvullende verzekering afsluiten.

Collectieve zorgverzekering

ZZP’ers hebben de mogelijkheid om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering voor een grote groep mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in dezelfde sector. Omdat de groep samen de zorgverzekering afsluit liggen de premiekosten lager.

Inventarisverzekering

Sommige verzekeringen maken geen onderscheid tussen je privé spullen en je zakelijke inventaris. Informeer altijd even bij de verzekeraar hoe dit zit. Is er geen sprake van verschil tussen je privé en zakelijke inventaris? Dan is het verstandig om een zakelijke inventarisverzekering af te sluiten. Dit is zeker een goed idee wanneer je een bedrijfspand gekocht hebt of huurt. Daardoor is er sprake van dekking wanneer je bedrijfspand bijvoorbeeld beschadigd raakt door brand of water. Ook ben je verzekerd tegen eventuele diefstal en/of vandalisme.