De afkortingen VPS (Virtual Private Server) en VPC (Virtual Private Cloud) zijn nagenoeg identiek. Naast de naam en afkorting zijn de producten in de basis vergelijkbaar, maar uiteindelijk zijn ze toch erg verschillend. In dit artikel gaan we in op de overeenkomsten en verschillen.
Tip: ben je inhoudelijk al helemaal op de hoogte over virtuele servers en ben je nu op zoek naar een VPS of VPC? Kijk dan snel bij SoHosted Cloud.
De overeenkomsten
We beginnen met het duidelijk maken van de overéénkomsten tussen de twee. Beide producten zijn gevirtualiseerd en maken gebruik van eigen resources.
“Virtual”
Beide producten zijn “Virtual” vandaar de ‘V’ in beide afkortingen. De hardware die gebruikt wordt door de cloudhostingpartij is virtueel beschikbaar gemaakt, je maakt dus niet direct gebruik van een fysieke server.
“Private”
De andere overeenkomst zit hem in de letter ‘P’. Die staat voor ‘Private’. Met andere woorden, de resources van je VPS of VPC zijn alleen voor jou beschikbaar. Omdat beide producten gevirtualiseerd zijn, staan je servers eigenlijk in de “Cloud”.
Tot zover de overeenkomsten, laten we nu per product eens naar de unieke eigenschappen kijken.
VPS
Een VPS is een virtuele server die in de basis gelijk is aan een fysieke server. In de meeste gevallen kies je bij een cloudhoster een besturingssysteem, de resources die je nodig hebt en daarna kun je direct inloggen en aan de slag op je server.
Een cloudhoster maakt een VPS, zoals eerder genoemd, door z’n hardware te virtualiseren.
Je kunt een VPS goed gebruiken om meerdere websites of applicaties te draaien. Maar dan niet op een manier zoals bij een shared (webhosting)server, waar de fysieke hardware van 1 server letterlijk door meerdere klanten en websites gebruikt wordt. Daar kan het voorkomen dat één klant alle virtuele resources gebruikt en dat jij als klant daar last van hebt.
Bij een VPS heb je dat probleem niet. Bij een VPS heb je namelijk altijd beschikking over de resources waar je voor betaalt.
![hosting](https://www.blogse.nl/wp-content/uploads/2019/01/hosting-1024x644.jpg)
Drie voordelen van een VPS
Kostenefficiënt
De kosten van het draaien en onderhouden van de fysieke servers wordt door alle VPS-gebruikers gedeeld. Dit scheelt aanzienlijk in kosten.
Schaalbaarheid
Doordat hardware virtueel altijd beschikbaar is schaal je eenvoudig wat virtuele CPU’s, RAM-geheugen en opslagruimte bij.
Snel, Volledige vrijheid en hogere continuïteit
Een VPS is vaak snel, je hoeft immers geen resources te delen. Een VPS is daarom ideaal voor ondernemers in het MKB of hogere segment die hoge prestaties verlangen van een applicatie/website of toepassing. De server is volledig naar eigen wens in te richten, er zijn geen beperkingen. Daarnaast zorgt een cloudhosting aanbieder er voor dat een VPS minimale downtime ervaart.
Nadeel: je hebt kennis van zaken nodig
Het grootste nadeel van een (unmanaged) VPS? Je hebt zelf basale IT-kennis nodig, en je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan je virtuele server. Heb je deze kennis? Dan heeft een VPS (bijna) geen nadelen.
VPC
VPC, ook wel een Virtual Private Cloud (VPC) genoemd, ligt eigenlijk een niveau onder de VPS qua infrastructuur en qua kennisniveau een stap hoger.
Bij een VPC maak je gebruik van een virtuele “resource-pool”. Binnen een VPC kun je bijvoorbeeld zelf VPS’en aanmaken, bepaal je zelf hoeveel resources de VPS moet krijgen en vervolgens kan je per server bepalen welke besturingssystemen je daar op gaat installeren en met welke doeleinden.
Als je de technische kennis bezit is het middels een VPC super laagdrempelig om testomgevingen aan te maken, of zelfs een hele OTAP/ontwikkelstraat beheren. Eigenlijk kun je een VPC het beste zien als een virtual datacenter. Je hebt niet de verantwoordelijkheid over de aanschaf en het onderhoud van de fysieke servers, maar wel de volledige vrijheid om de beschikbare virtuele hardware te gebruiken zoals jij het wilt.
![infrastructure](https://www.blogse.nl/wp-content/uploads/2019/01/infrastructure.jpg)
![infrastructure](https://www.blogse.nl/wp-content/uploads/2019/01/infrastructure.jpg)
Vier grote voordelen van een Virtual Private Cloud
Flexibiliteit
Het grootste voordeel van een VPC is natuurlijk de flexibiliteit en schaalbaarheid. Wat je ook nodig hebt op servergebied, je maakt direct zelf alles aan wat je nodig hebt in je eigen VPC. Tevens is het mogelijk de benodigde resources heel eenvoudig te vergroten en verkleinen, in sommige gevallen zelfs automatisch.
Geen hardware-investeringen
Elk bedrijf dat z’n eigen serverpark heeft, weet hoe kostbaar en fragiel het is. Met een VPC hoef je nooit weer zelf dure hardware aan te schaffen. Dan hebben we het nog niet eens over onderhoud en overige exploitatie. Met een VPC heb je voor een vast bedrag per maand net zoveel vrijheid maar veel minder gedoe voor minder geld.
Richten op core business
Je hoeft zelf niet meer bezig met het aanschaffen, configureren en onderhouden van de server hardware. Zo heb je meer tijd om focus te houden op je primaire bedrijfsprocessen.
Nooit meer offline
Een goede cloudhoster heeft haar complete infrastructuur altijd gevirtualiseerd en volledig redundant aangelegd. Dat wil zeggen dat er voor elk cruciaal onderdeel minstens 1 back-up-onderdeel draait, dankzij goede configuraties zal een cloudomgeving zo goed als nooit offline gaan.
Nadeel: veel kennis nodig en prijzig
Voor een VPC moet je nog meer IT kennis in huis hebben om het maximale uit een VPC te halen en een VPC is vaak prijziger dan een VPS.
Het grootste nadeel bij een virtual private cloud zijn de potentiele beveiligingsrisico’s. Niet iedereen heeft de kennis en expertise om een VPC op een veilige manier in te richten. Zoek daarom een cloudhoster met Nederlandse datacenters en hardware van de hoogste kwaliteit om dit risico te minimaliseren.
Daarnaast is een VPC een stuk duurder dan een VPS. Een VPC met vergelijkbare resources als een VPS is altijd duurder.
Welke kies jij?
Stel je zelf de volgende vragen: wat is de doelstelling? Waar ga ik het voor gebruiken? Hoe helpt het mijn business? Hoe ga ik het inrichten? Heb ik voldoende kennis in huis om dit zelf te beheren?
Een VPS is het meest geschikt om een toepassing, website(s) of applicatie(s) te hosten. Afhankelijk van het verwachte gebruik kun je natuurlijk wel een grotere of kleinere VPS krijgen.
Een VPC is vooral bedoelt om meerdere IT applicaties en/of je volledige IT omgeving te verplaatsen naar de cloud. Dat geeft je vervolgens de ruimte en flexibiliteit voor het runnen van meerdere VPS’en met allerlei applicaties en websites. Een VPC komt ook in verschillende groottes, maar is over het algemeen een heel stuk groter en nog flexibeler en schaalbaarder dan een VPS.
Hoe vind ik de juiste cloudhostingprovider voor een vps of vpc?
Zodra je weet of je een VPS of VPC nodig hebt, is het tijd om de markt op te gaan en te zoeken naar een geschikte cloudhosting partij. Er zijn prijsvechters die, met open-source software en goedkope hardware, concurrerende prijzen bieden.
Daar tegenover heb je uiteraard de high-end hard- en virtualisatiesoftware. Daar betaal je logischerwijs meer voor.
Het belangrijkste is dat je voor jezelf weet of je gaat voor performance en uptime of voor een iets goedkopere partij die iets minder performance levert en een iets hogere downtime heeft. Daarnaast is de service en bereikbaarheid in het geval van calamiteiten ook belangrijk.
Een tip: ga eens shoppen bij SoHosted Cloud. Zij bieden Enterprise serverhardware en de beste virtualisatiesoftware voor een MKB prijs en hebben een prima klantenservice.