Jij hebt een prachtig huis, waar je met veel plezier woont met jouw familie. Je weet waarschijnlijk ook al wel dat je hier nog een tijdje zal blijven. Hoewel jouw familie mogelijk verder gaat groeien kan dit huis dat makkelijk aan. Zelfs als je een extra slaapkamer nodig hebt of gewoon meer ruimte wil creëren, dan is er een oplossing, de dakkapel. Maar waar moet je nu op letten als je een dakkapel zetten. Dat zullen wij je vertellen.
Kwaliteit kost geld
Om te beginnen wil je natuurlijk wel kwaliteit. Je schiet er niets mee op als je binnen een paar jaar last krijgt van lekkages, of tochten. Het materiaal dat gebruikt wordt bij het zetten van de dakkapel is dan ook van groot belang. Er kan gebruik worden gemaakt van hout, polyester of kunststof. Een kunststof dakkapel is per definitie vaak duurder dan eentje van hout, maar kan ook minder goed passen bij de eisen die jij aan de dakkapel stelt.
De verschillende materiaalkeuzes
Hout is namelijk beter aan te passen aan jouw wensen omdat het makkelijker te bewerken is. Een kunststof dakkapel is daarentegen weer veel duurzamer, omdat hij weinig onderhoudt nodig heeft en veel beter isoleert. Dat scheelt ook nog eens in jouw energiekosten. De derde optie, polyester, is de duurste optie. Deze heeft veel van de eigenschappen van een kunststof dakkapel, maar is anders omdat deze uit één stuk vervaardigd wordt. Doordat er geen naden zijn is de isolatie van een polyester dakkapel nog beter en heb je ook nog minder onderhoud, dan je al hebt bij een kunststof versie.
De vorm
De dakkapel kan uitgevoerd worden in verschillende stijlen. De dakkapel met het platte dak zal je het meeste tegenkomen, maar er zijn ook andere opties. Zo is er het schuine dak, dat vanaf het dak van het huis geleidelijk overloopt in het dak van de dakkapel. Daarnaast is er ook nog de dakkapel met puntdak. Dit past goed bij oudere woningen. Hierbij heeft de dakkapel zijn eigen puntdak, dat haaks op het dak van de woning staat.
Prefab of traditioneel
Tegenwoordig kunnen hele huizen geleverd worden als prefab bouwpakket. Dit is niet anders voor de dakkapel. Als jij voor een prefab oplossing gaat ben je al snel een stuk goedkoper uit, omdat deze al van tevoren wordt gemaakt in de fabriek. Een traditionele dakkapel is duurder, maar deze kan je ook meer aanpassen aan jouw wensen.
Bouwvergunning
Last, but not least, de bouwvergunning. Dit is zeker niet onbelangrijk, maar hij is niet in alle gevallen nodig. Ga je echter bouwen zonder bouwvergunning, terwijl deze wel nodig was, dan riskeer je een hoge boete of kan het soms zo zijn dat je de dakkapel weer moet verwijderen. Laat je dus van tevoren goed informeren.
Wil je al dat uitzoekwerk liever aan iemand anders overlaten dan zijn er meer dan genoeg aanbieders die jouw dakkapel graag voor je plaatsen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.dakkapel.net.