Een skill matrix maken van jouw personeel, hoe doe je dat?

0
4540
personeel

Nagenoeg ieder bedrijf wil zijn personeelsleden zo efficiënt mogelijk inzetten. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Om dit te bereiken, moet jij namelijk de kwaliteit van iedereen in jouw bedrijf in kaart brengen. Lang niet iedereen weet echter hoe dit moet en wat de makkelijkste manier hiervoor is. Steeds meer bedrijven gebruiken hiervoor een zogeheten skills matrix. Dit is een bestand of systeem waarin jij de kwaliteiten per medewerker hebt geordend. Op deze manier kun jij in één oogopslag zien waar de sterktes en de zwaktes van jouw personeel liggen. Dit is bijvoorbeeld makkelijk wanneer jij intern zoekt naar een vervanger voor iemand die langdurig ziek is. Lijkt jou dit ook wel handig? Dan kun je zelf een skills matrix maken van jouw personeel. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Personeelsleden in kaart brengen

Voordat jij een skills matrix kunt maken van jouw personeel, moet je natuurlijk inzichtelijk hebben wie er allemaal binnen jouw bedrijf werken. Indien jij een bedrijf hebt met slechts een paar medewerkers, is dit natuurlijk niet lastig. In dat geval heb jij zelf ongetwijfeld wel in kaart wie er allemaal werken. Dit wordt anders wanneer het een groot bedrijf betreft. Sommige grote bedrijven hebben namelijk honderden of wel duizenden mensen in dienst. Dit maakt het een flinke klus om alles en iedereen in kaart te brengen. Gelukkig kun jij je in dat geval waarschijnlijk richten tot de personeelsafdeling (HR). Zij kunnen jou vast en zeker een bestand aanleveren met daarin alle personeelsleden van jouw bedrijf.

Lees ook: zorg voor een veilig bedrijf

Maak een lijst met kwaliteiten

Nu jij de personeelsleden in kaart hebt, kan het invullen van de skills matrix nog niet direct beginnen. Het is namelijk verstandig om ook eerst een aantal kwaliteiten aan te maken. Neem bijvoorbeeld zelfstandig werken, precisie, doorzettingsvermogen, potentie en leiderschap als uitgangspunten. Kun jij nog veel meer kwaliteiten bedenken die binnen jouw bedrijf belangrijk zijn? Neem deze dan ook vooral mee in de skills matrix. Hoe meer kwaliteiten jij hebt, des te beter heb jij straks inzichtelijk welke personeelsleden waar goed in zijn.

Cijfers of kleuren toekennen aan personen en kwaliteiten

Heb jij ook een lijst met kwaliteiten opgesteld? Dan kan het invullen van de skills matrix beginnen. Hiervoor kun jij bijvoorbeeld een programma als Excel gebruiken. Zet de namen van de medewerkers onder elkaar. Sorteer ze bij voorkeur per afdeling of functie. Dit houdt het overzichtelijk. Zet de kwaliteiten vervolgens van links naar rechts op een rijtje. Gelukt? Dan kun jij beginnen met het beoordelen van jouw personeel. Jij kunt kiezen uit het gebruik van cijfers, maar bijvoorbeeld ook uit kleuren. Bedenk voor jezelf wat jij het meest prettig vindt. Je kunt ook én kleuren én cijfers gebruiken.

Maak het bijhouden van een skills matrix eenvoudig

Maak jij gebruik van Excel voor het bijhouden van een skills matrix? Dan heb je ongetwijfeld ervaren dat dit bijzonder tijdrovend is. Jij moet immers telkens de boel bijwerken. Wanneer je dit vergeet, is jouw skills matrix niet actueel meer. Zit je niet te wachten op deze grote hoeveelheid werk? Geen probleem, want het kan gelukkig ook een stuk makkelijker. Zo kun jij het bijhouden van een skills matrix bijvoorbeeld ook via AG5 doen. Dit is een alternatief op het handmatig bijhouden via Excel. Indien jij overstapt, ga jij een speciale software gebruiken. Dit maakt het aanzienlijk makkelijker om de kwaliteiten van jouw personeel bij te houden. Werk jij met teamleiders die de skills van de medewerkers onder hen bij moeten houden? Met deze software maak jij het hen ook een stuk makkelijker om skills management uit te voeren. Het is overigens geen probleem wanneer jij nu alles in Excel hebt staan. Met deze nieuwe software van AG5 kun jij alles binnen één dag makkelijk overzetten. Je kunt dus direct aan de slag met het vergemakkelijken van de skills matrix van jouw onderneming.