Zorg voor een goede isolatie in je huis

0
1934
huis isoleren

Heb jij een woning die gebouwd is voor de jaren 80, dan is de kans groot dat deze niet optimaal is geïsoleerd. Dit is zonde want daardoor ben je jaarlijks meer geld kwijt aan de energiemaatschappij, omdat je meer moet stoken wil het echt lekker warm zijn in de winter. Toch is hier een simpele oplossing voor, namelijk door je woning alsnog te laten isoleren. Dit kan op verschillende manieren.

Ga voor spouwmuurisolatie

Veruit de populairste vorm van isolatie is tegenwoordig spouwmuurisolatie. Hierbij wordt er isolatiemateriaal in je muur gespoten. Dit gebeurt door middel van kleine voorgeboorde gaten in je buitenmuur, die na het isoleren weer gedicht worden. Het kost niet veel tijd, je hebt er geen last van én je ziet naderhand de gaten niet meer zitten. Daarnaast zitten er natuurlijk nog een aantal andere voordelen aan deze vorm van isoleren. Zo is je woning aangenaam en koel in de zomer, en heerlijk huiselijk warm in de wintermaanden. Dit zal je dan ook al snel terug gaan zien op de energierekening. Ook zal de waarde van je woning stijgen en daarnaast heb je geen last meer van vochtige binnenmuren. Dit betekent niet alleen dat je geen last meer hebt van tocht en vocht in je woning, maar ook schimmels zijn hiermee verleden tijd.

Bij deze vorm van isolatie worden Airofill parels of minerale wol gebruikt om te isoleren. De parels zijn vervaardigd uit korrels van polystyreen die bestaan uit waterstof en koolstof. Minerale wol wordt gemaakt van gerecycled glas en bevat geen chemische bindmiddelen.

Vloerisolatie als andere optie

Een andere optie voor een goede isolatie in huis is je vloer isoleren. Dit wordt ook wel kruipruimte isolatie genoemd omdat de isolatie plaatsvindt in de kruipruimte. Ook hierbij zijn het vaak weer woning van voor 1980 die geen geïsoleerde kruipruimte hebben. Het gevolg? Constant koude voeten, last van tocht in huis en een vochtige kruipruimte met als gevolg schimmels in huis. Door in de kruipruimte het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer te plaatsen, wordt dit makkelijk opgelost. Dit duurt maar een dag dus veel hinder zul je er niet aan ondervinden. Ook deze vorm van isolatie zorgt voor een lagere energierekening en een waarde verhoging van je woning.

Bij vloerisolatie wordt Jetspray of Elastospray gebruikt. Jetspray is duurzaam en uniek en wordt vooral gebruikt bij betonvloeren. De samenstelling hiervan bestaat uit minerale vezels, een primer en een organisch bindmiddel. Elastospray is een ander woord voor purschuim. Hier zijn negatieve verhalen over te vinden maar, wanneer pur wordt aangebracht door iemand die er verstand van heeft, is dit absoluut niet schadelijk. Deze schuim wordt in een aantal lagen opgespoten aan de onderkant van de vloer, maar daarnaast ook op de koude muren.