Een onbeveiligde verbinding kan ervoor zorgen dat je website of webwinkel bezoekers verliest. Het is dus zowel veiliger als financieel voordeliger om een website met HTTPS te hebben. Welke voordelen heeft een HTPPS verbinding nog meer?
Niet duur
Voor een HTTPS verbinding op je computer ben je weinig geld kwijt. Je kunt namelijk online al een HTTPS certificaat kopen voor slechts 10 euro. HTTPS certificaten worden bijvoorbeeld verkocht via het webhosting bedrijf. Sommige bedrijven geven je zelfs gratis een SSL-certificaat cadeau, wat natuurlijk mooi meegenomen is. In dat geval hoef je de beveiliging alleen nog maar te installeren. Een kleine moeite, met een positief resultaat en hopelijk een hoge omzet!
Drie soorten SSL-certificaten
Voor de installatie heb je de keuze uit drie soorten SSL-certificaten, te weten ‘domein’, ‘organisatie’ en ‘uitgebreide validatie’. Domein validatie is de goedkoopste optie van de drie, en uitgebreide validatie het duurste. Daar staat tegenover dat een website met duurdere beveiliging zeer weinig risico loopt om gehackt te worden.
Encryptieniveau
Wel heeft vrijwel elke optie een zeer hoog encryptieniveau. Dit houdt in dat de data honderd procent is versleuteld. Een interessant verschil tussen de drie installatie opties is de validatie (controle). Bij de eerste optie is alleen het recht op de domeinnaam gevalideerd. Bij de tweede optie zijn domeinnaam en bedrijfsidentiteit gevalideerd. Optie drie, de uitgebreide validatie, controleert bedrijven zeer grondig. De validatie bij de goedkoopste optie verloopt zeer snel. Wanneer je bereid bent om iets meer te betalen is de controle iets uitgebreider, en bij de derde optie is de validatie zeer goed.
Controle
Vergeet niet om je website na de installatie goed te controleren. Het is namelijk mogelijk dat er nog enkele linkjes met HTTP staan die je over het hoofd hebt gezien. Verwijder deze snel mogelijk. Als je dit niet doet geeft de browser alsnog een waarschuwing aan bezoekers dat er een onbeveiligde verbinding is. Dit kost je helaas bezoekers en omzet. Inmiddels volgen andere zoekmachines Google op de voet. Zo zal ook Mozilla Firefox een waarschuwing geven wanneer je op een website zonder een beveiligde verbinding terecht bent gekomen. Het goede nieuws is dat vrijwel alle nieuwe websites met HTTPS worden opgebouwd. Bij een nieuwe site hoef je je dus bijna nooit zorgen te maken om de beveiliging.
IT professional inhuren
Ben je niet zo handig met computers? Eventueel zou je de installatie van HTTPS ook over kunnen laten aan een IT-professional. Dit geeft je de zekerheid dat de installatie goed verloopt. Veel websitebeheerders huren een professional in om honderd procent veiligheid te garanderen . Wees bovendien niet bang dat de overgang van HTTP naar HTTPS een negatief effect heeft op je SEO-ranking. Alle websites draaien in de toekomst op HTTPS, dus de concurrentie blijft hetzelfde.
Kosten
Voor sommige websites is uitgebreide validatie noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan webwinkels waar veel met persoonlijke gegevens wordt gewerkt. Uiteraard hangt daar wel een prijskaartje aan. Domein validatie is vrij goedkoop en kost 0 tot 8 euro per jaar. Voor organisatie validatie betaal je ongeveer 35 euro per jaar, terwijl uitgebreide validatie jaarlijks 95 euro kost. Goede beveiliging is de prijs echter meer dan waard. Je garandeert een veilige website en creëert vertrouwen bij je bezoekers. Uiteindelijk levert dit je waarschijnlijk een hogere omzet op. Je merkt de voordelen van een SSL-certificaat dan ook vrij snel, helemaal nu Google ook kijkt naar de beveiligingsmaatregelen van websites.
Straal betrouwbaarheid uit
Naast een groen slotje in de adresbalk zijn er meer manieren om te achterhalen of een website veilig en betrouwbaar is. Zo vind je in het onderste gedeelte van de site altijd een aantal keurmerken staan. Deze geven aan dat de website gecontroleerd is op kwaliteit en dat je prima gebruik kunt maken van de diensten en producten die worden aangeboden.
Lees reviews
Het is altijd verstandig om altijd recensies over de website of webwinkel door te lezen. Eerdere klanten geven een goed beeld van wat je kunt verwachten. Zorg ervoor dat je website honderd procent betrouwbaar is. Met een SSL-certificaat, diverse keurmerken en goede recensies geef je een signaal van betrouwbaarheid af. Bezoekers voelen zich daardoor veilig genoeg om persoonlijke gegevens in te vullen. Het zou immers slecht zijn voor de omzet als bezoekers liever ergens anders gaan winkelen omdat zij zich niet veilig voelen