Zo leg je zelf eenvoudig een PVC vloer

0
1727
pvc vloer leggen

PVC vloeren nemen steeds meer toe in populariteit. En dat is niet zo vreemd. Ze vormen namelijk een zeer budgetvriendelijke optie. Ook zijn deze vloeren tegenwoordig niet of nauwelijks nog van echt hout of echte tegels te onderscheiden. Ze zijn sterk en gaan vele jaren mee.  We zien ze vooral in badkamers, slaapkamers en op zolder. Een ander groot voordeel is dat je ze ook heel eenvoudig zelf kunt leggen. En dat bespaart ook weer een hoop geld. Zeker de klik-varianten onder de PVC vloeren. Vandaag geven we je een kort en overzichtelijk stappenplan hoe je zelf snel een PVC vloer legt. En echt: het is niet moeilijk!

Soort PVC vloer

Een PVC vloer kun je vrij eenvoudig zelf leggen. Ga je een PVC vloer kopen? Denk dan van tevoren goed na over de soort vloer die bij jou past. Een klik-vloer, met delen die je in elkaar klikt net als laminaat, is veel eenvoudiger om te leggen. Ben je een ervaren klusser? Dan kun je ook prima zelf een verlijmde PVC vloer leggen. Dit vraagt iets meer handigheid, maar met het juiste stappenplan en de juiste voorbereiding kun je dit ook goed zelf doen.

Stap 1: voorbereiding

Begin met het checken van de ondervloer. Is deze glad, recht en zonder scheuren? Zo nee, dan begin je met stap 2. Is de ondervloer netjes egaal en ligt hij waterpas, dan begin je met het plaatsen van de ondervloer. De PVC vloer rol je daarover uit en laat je 48 uur op kamertemperatuur acclimatiseren bij een luchtvochtigheidsgraad van 50-60%. Zo wordt de PVC mooi flexibel en kun je hem straks makkelijker leggen.

Stap 2: ondervloer

Het uiteindelijke resultaat hangt volledig af van de ondervloer. Ligt deze mooi waterpas, zonder scheuren en gaten? Zo ja, dan heb je straks het beste eindresultaat. En anders begin je met het egaliseren van de ondervloer. Soms hoef je alleen maar de gaten en scheuren te vullen. In andere gevallen moet je de hele vloer egaliseren. De vloer moet daarna minstens 48 uur drogen (en in de herfst en winter soms langer). Schuur de vloer daarna op en ga er even overheen met de stofzuiger. En wanneer je er nog een extra ondervloer onder plaatst, dan begin je natuurlijk met het plaatsen van deze vloer.

Stap 3: De PVC vloer leggen

Zorg ervoor dat je een scherp stanleymes hebt of koopt. Begin vervolgens in de verste hoek van de ruimte. De PVC delen leg je altijd in de lengterichting van de ruimte. Zorg voor 3-4 millimeter ruimte tussen de PVC vloer en de muur. En wanneer je de stroken op maat snijdt, teken ze dan nauwkeurig af. Snijd deze aan de bovenkant van de PVC vloer in en breek het PVC deel daarna af. Breng daarna de lijmlaag aan en plaats de PVC delen vervolgens op de vloer. Daarna moet de vloer gewalst worden zodat alle luchtbellen onder de PVC vloer verdwijnen. Wanneer alles mooi recht en glad ligt en de lijm is gedroogd, dan kan de vloer afgekit worden aan de randen. Als laatste kun je er eventueel bijpassende plinten bij plaatsen.

Stap 4: extra tips

Het is een aanrader om van tevoren even een filmpje op YouTube te bekijken. Met een visueel voorbeeld weet je precies wat je moet doen. Mix PVC delen uit verschillende verpakkingen. Zo heb je visueel straks het mooiste eindresultaat. Bewaar de PVC delen die je overhoudt voor eventuele schade die later ontstaat aan de vloer.

Lees ook: met deze tips maak je je woonkamer stijlvoller