Wat is Black Friday?

0
471

Misschien heb je er wel eens van gehoord: Black Friday. Op 29 november is het weer zover op een, zo spreekt voor zich, vrijdag. Het is een traditie die is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Ook in Nederland is Black Friday inmiddels razend populair. Wat kun je op deze bijzondere vrijdag precies verwachten?

Wat is Black Friday?

De gemiddelde consument is dol op Black Friday. Op die dag kan men namelijk aankopen doen tegen scherpe prijzen. En wie houdt er nu niet van koopjes? Zowel grote als kleine winkels doen mee aan deze dag vol spotprijzen. In de Verenigde Staten vindt Black Friday altijd plaats op de dag na Thanksgiving. Op deze dag zijn alle werknemers vrij. Dit geeft ze de mogelijkheid om alvast inkopen te doen voor kerstmis. Grote winkels geven flinke kortingen, dus het is zonde om daar niet van te profiteren. Kortingen tot wel 80 procent zijn geen uitzondering. Wees je wel bewust van het feit dat het op Black Friday ontzettend druk kan zijn in de winkels.

Hoe is Black Friday ontstaan?

Black Friday is inmiddels zo populair dat het in bijna de helft van alle Amerikaanse staten een vrije dag is! Dit komt door het economische belang van deze dag. Op Black Friday wordt er immers waanzinnig veel geld uitgegeven. Het is niet precies duidelijk hoe Black Friday is ontstaan. Wel hielden de Amerikanen en Canadezen vroeger een week voor Thanksgiving allerlei kleurrijke parades. Vanaf de 19e eeuw besloten diverse grote warenhuizen daar op in te spelen door de parades te sponsoren. Er volgden allerlei reclamecampagnes met mooie aanbiedingen in de periode rond Thanksgiving.

Waar komt de naam ‘Black Friday’ vandaan?

De naam ‘Black Friday’ stamt uit de jaren zestig. In 1965 werd de Amerikaanse stad Philadelphia overspoeld door koopjesjagers. Als verwijzing naar de enorme drukte op de dag na Thanksgiving gebruikte men de naam ‘Black Friday’. Er is wellicht ook een link naar ‘Zwarte Zaterdag’ in Europa, op de dag dat mensen massaal met de auto op vakantie gaan. Overigens is er ook nog een andere theorie over het ontstaan van de naam ‘Black Friday’. Het zou verwijzen naar de flinke omzetstijging van winkels op de dag na Thanksgiving. De winst van een winkel wordt altijd in het zwart geschreven en verlies in het rood. Op Black Friday eindigen de meeste winkels in de ‘zwarte cijfers’. Voor veel winkeliers is deze dag dan ook van groot belang voor hun (jaarlijkse) omzet.

Welke Nederlandse winkels doen mee aan Black Friday?

In Nederland is Black Friday geen vakantiedag. Wel is de populariteit van deze dag vol koopjes de afgelopen jaren sterk toegenomen. Niet alleen in fysieke winkels, maar ook online slaan consumenten hun slag. Webshops bieden over het algemeen de meeste korting, mede vanwege het feit dat zij geen duur pand hoeven te betalen. Overigens doen nog niet alle winkels mee met Black Friday. Maar er is goed nieuws: gezien de toenemende populariteit verwachten we dat je in de toekomst nog meer kan profiteren van mooie kortingen.