Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

0
2517
slimme meter

Er is de laatste jaren in de media nogal wat negatief bericht over de slimme meter. Hierdoor zijn sommige mensen nog behoorlijk wantrouwend tegenover dit apparaat. Toch zien we dat steeds meer mensen hun oude meter laten vervangen door een slimme meter. Indien jij wantrouwend bent tegenover dit apparaat, begrijp je vast niet waarom mensen dit doen. In dat geval weet jij vast en zeker nog niet wat alle voordelen van een slimme meter zijn. Zo’n apparaat heeft namelijk niet alleen maar nadelen, al worden deze vaak wel extra uitgelicht. Ben jij benieuwd welke voordelen een slimme meter met zich meebrengt? Dan ben je hier aan het juiste adres. In de onderstaande tekst zetten wij namelijk de voordelen van zo’n meter op een rijtje.

1. Meterstanden worden automatisch doorgestuurd

Heb jij nog geen slimme meter? Dan moet je telkens zelf de standen van de meters in jouw woning doorgeven aan de energieleverancier. Dit doe je vaak eenmaal per jaar. Ondanks dat dit slechts eenmalig uitgevoerd hoeft te worden, brengt dit toch behoorlijk wat werk met zich mee. Het is namelijk niet alleen een kwestie van de standen noteren en klaar. Nee, want jij moet de standen ook nog doorgeven aan de energieleverancier. Dit kan tegenwoordig weliswaar via het internet, maar er gaat nog steeds behoorlijk wat tijd inzitten. Jij moet online namelijk verschillende velden invullen. Bij een slimme meter heb je hier geen last meer van. Een slimme meter uitlezen gaat namelijk volledig automatisch. De gegevens worden direct doorgestuurd naar jouw energieleverancier. Jij hebt op deze manier dus niet langer te maken met allerlei administratiewerk en bovendien kost het je niet langer tijd.

2. Je gegevens zijn up-to-date

Wanneer jij nog geen slimme meter hebt, moet je de gegevens handmatig doorgeven aan jouw energieleverancier. Hierdoor weet je niet exact hoe het met het verbruik en de kosten zit. Het kan namelijk even duren voordat jouw energieleverancier de gegevens verwerkt heeft. En in de tussentijd heb jij natuurlijk alweer het nodige aan energie verbruikt. De gegevens zijn dus eigenlijk nooit actueel. Dit is met een slimme meter wel het geval. Waarom? Omdat de gegevens direct doorgespeeld worden naar en geregistreerd worden door de energieleverancier. Dit heeft ook een positief effect op jouw jaarrekening. Bij een slimme meter worden namelijk wekelijkse gegevens gebruikt voor het samenstellen van de rekening. Jij kunt hierdoor dus ook precies zien in welke weken je veel energie verbruikte en in welke weken weinig. Dit helpt jou volgend jaar mogelijk bij het besparen op energiekosten.

3. Opgewekte duurzame energie wordt doorgegeven

Steeds vaker zien we dat mensen kiezen voor zonnepanelen op het dak van hun woning. Dit is natuurlijk een uitermate goede ontwikkeling. Met behulp van deze panelen wek jij namelijk zelf stroom op. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan kun je het overschot vaak terug leveren aan de energieleverancier waarbij jij bent aangesloten. Hier komt opnieuw een voordeel van de slimme meter om de hoek kijken. Jij hoeft zelf namelijk niet bij te houden hoeveel duurzame energie jij terug levert. Dit doet een slimme meter namelijk voor je. Jij kunt hierdoor in één oogopslag zien hoeveel stroom jij te veel hebt opgewekt zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen.

4. Slimme meter draagt zorg voor privacy

Zoals je kon lezen heeft een slimme meter de nodige voordelen. Waarom er dan toch zo negatief over gedaan wordt? Dat komt door de privacy. Zo wordt vaak beweerd dat jouw privacy in het geding komt met zo’n meter. Hier hoef jij echter niet bang voor te zijn. De netbeheerder die jouw gegevens van de slimme meter ontvangt, moet deze zo goed mogelijk beschermen. Daarnaast mag een netbeheerder jouw gegevens niet constant uitlezen. In de Nederlandse wet is zelfs vastgelegd hoe vaak en wanneer de gegevens uitgelezen mogen worden. Jouw privacy komt dus niet in het geding met een slimme meter. Heb je er toch geen goed gevoel bij? Geef dan bij jouw netbeheerder aan dat je geen belangstelling hebt in een slimme meter. Zo’n meter is namelijk niet verplicht. Wel moet je zonder een slimme meter wel telkens handmatig jouw gegevens door blijven geven tot de oude meter aan het einde van zijn levensduur is.

Lees ook: hoe verhoog je het energielabel van jouw woning