In hoeverre is een e-sigaret schadelijk voor je gezondheid?

0
2632
e-sigaret

Je ziet het steeds vaker, mensen die een elektronische sigaret roken. Niet iedereen is hier fan van, maar toch wordt de e-sigaret behoorlijk veel verkocht in Nederland. De voornaamste reden hiervan is gewoonweg dat het een stuk beter is dan het roken van echte sigaretten. Wil jij ook stoppen met roken, maar vind je het lastig om de sigaretten links te laten liggen? Dan is de e-sigaret mogelijk wel wat voor jou. Niet iedereen is echter overtuigd van deze sigaret. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg mensen die beweren dat een elektronische sigaret net zo schadelijk is voor je gezondheid als een echte sigaret. Maar is dit eigenlijk wel zo? Hieronder lees jij in hoeverre een e-sigaret schadelijk is voor jouw gezondheid.

Minder schadelijk dan een echte sigaret

Ondanks dat de e-sigaret geen echte sigaret is, associëren mensen het nog steeds met roken. Dat is natuurlijk ook logisch, want jij steekt nog steeds zo’n staafje in je mond waar rook uitkomt. Toch kun je beter een elektronische sigaret in jouw mond steken dan een echte. Waarom? Ten eerste omdat jij de hoeveelheid nicotine bij een e-sigaret zelf in de hand hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een 12 mg nicotine, maar ook voor 6 mg. Ten tweede is de kans op (long)kanker en hart- en vaatziekten een stuk kleiner. Bij een elektronische sigaret worden namelijk geen schadelijke stoffen verbrand die deze ziektes kunnen veroorzaken. Uiteraard is er behoorlijk wat onderzoek gedaan naar de elektronische sigaret, zo ook in Groot Brittannië. Dit Britse onderzoek wijst uit dat elektronische sigaretten 95 procent minder schadelijk zijn dan echte sigaretten. Uiteraard kleven er gezondheidsrisico’s aan, vooral voor mensen die de e-sigaret veelvuldig gebruiken. Deze risico’s zijn echter te verwaarlozen wanneer jij ze vergelijkt met de gezondheidsrisico’s van echte sigaretten.

Nicotineverslaving blijft aanwezig

In sigaretten zit nicotine. Mensen die veel roken, kunnen maar moeilijk lange tijd zonder nicotine. Bij een nicotinetekort zal het lichaam hierop gaan reageren, omdat het gewend is een bepaalde hoeveelheid van deze stof binnen te krijgen. Indien jij een e-sigaret rookt, krijg je nog steeds nicotine binnen. De hoeveelheid ervan bepaal je echter zelf. Er komt zodoende dus nog gewoon nicotine binnen. Dit is echter ook een nadeel van de e-sigaret. Waarom? Omdat de nicotineverslaving aanwezig blijft. Je krijgt weliswaar minder nicotine binnen, maar je lichaam kan er niet geheel zonder. Dit is ook één van de redenen waarom de e-sigaret nog niet officieel is aangemerkt als hulpmiddel om te stoppen met roken. Wel kun jij de hoeveelheid nicotine stukje bij beetje afbouwen bij een e-sigaret. Het kan dus wel een goede optie zijn wanneer jij wilt minderen met roken.

Kies de juiste e-sigaret

Er worden vandaag de dag verschillende soorten e-sigaretten verkocht. Het zal jou vast niet verbazen dat ze niet allemaal even goed zijn voor jouw gezondheid. Koop jij een goedkope e-sigaret? Dan is de kans groot dat dit meer negatieve gevolgen heeft op jouw gezondheid dan een dure variant. Wij raden je dan ook niet aan om direct voor de goedkoopste optie te kiezen. Kijk daarnaast goed waar jij een e-sigaret koopt. Koop een elektronische sigaret bijvoorbeeld niet een louche winkel ergens in een steegje, maar ga bij voorkeur naar een vape shop. Hier worden namelijk kwalitatieve e-sigaretten aangeboden. Het is nog steeds niet goed voor jouw gezondheid, maar meestal wel een stuk beter dan de goedkope e-sigaretten.

Hoe zit het met de damp van een e-sigaret?

Veel gebruikers van een e-sigaret beweren dat het roken van de sigaret niet schadelijk is. Zoals je hierboven reeds kon lezen, is dit dus wel degelijk het geval. Maar hoe zit het eigenlijk met omstanders? Bij de e-sigaret komt namelijk ook damp vrij. Is deze dan ook niet langer schadelijk voor mensen in jouw direct omgeving die deze damp inademen? Jawel. Althans, wel volgens een onderzoek dat is verricht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgaande op dit onderzoek kunnen we dus concluderen dat het roken van een e-sigaret niet alleen slecht is voor jouw gezondheid, maar ook voor die van omstanders. Helemaal stoppen met roken is dan misschien toch de beste optie om gezondheidsrisico’s te beperken.