Wat voor verlichting past bij mijn woonkamer?

0
1912
verlichting woonkamer

De woonkamer is een van de belangrijkste ruimten in iedere woning. Dit komt omdat je waarschijnlijk het grootste deel van de tijd die je in je woning spendeert in je woonkamer spendeert. Daarnaast ontvang je hier hoogstwaarschijnlijk ook je meeste gasten. Om de spullen die zich in de woonkamer bevinden zo mooi mogelijk uit te laten komen heb je de juiste verlichting nodig in je woonkamer. De meest voorkomende vormen van verlichting in woonkamers zijn wandlampen, vloerlampen, hanglampen en plafondlampen. Zoals je merkt zijn er diverse soorten lampen te verkrijgen, maar welke van deze lampen past nou het beste in jouw woonkamer? In deze blog beschrijven we de grootste voor-en nadelen van de verschillende soorten lampen!

Wandlampen

Wandlampen zijn lampen die zoals de naam het al doet vermoeden ergens aan de wand gemonteerd worden. Wandlampen worden over het algemeen gebruikt om specifieke hoeken van een kamer extra in het licht te zetten. Doordat het licht vanaf de zijkant op de kamer wordt geschenen, zal een wandlamp over het algemeen niet als hoofdverlichting voor een ruimte gelden. Denk goed na over de locatie waar je de hanglamp monteert, want eenmaal opgehangen krijg je deze enkel nog weer van haar plek door hem ergens anders aan de wand te monteren! Als je dit toch wilt doen, houdt er dan rekening mee dat je ook de plek waarop de wandlamp in eerste instantie hing weer netjes af moet werken.

Vloerlampen

Vloerlampen zijn enorm populair vanwege de grote mate van flexibiliteit die de vloerlampen hebben. Omdat de lampen op een voet staan en op de vloer worden neergezet zit je met een vloerlamp niet aan één plek vast. Je kunt de vloerlamp overal neerzetten waar je maar wilt! Daarnaast is de schijnrichting van de vloerlamp vaak verstelbaar. Hierdoor kun je met een vloerlamp op ieder moment besluiten een ander stuk van jouw woonkamer te accentueren. Het is niet aan te raden om vloerlampen als voornaamste lichtbronnen te gebruiken in je woonruimte. Dit komt omdat het licht nooit op natuurlijke wijze van bovenaf zal schijnen.

Hanglampen

Hanglampen zijn lampen die aan het plafond hangen. Het grootste verschil tussen hanglampen en plafondlampen is dat de hanglampen niet direct in het plafond zijn ingebouwd. De hanglampen hangen aan een snoer uit het plafond en zijn hierdoor naar eigen wens in hoogte verstelbaar. Hoe hoger de hanglamp naar het plafond hangt, hoe groter de door de hanglamp te verlichten ruimte wordt. In veel luxe hanglampen is tegenwoordig het snoer weggewerkt in een omhulsel. Hierdoor zie je het draad niet meer uit het plafond hangen en lijkt het geheel meer netjes en afgewerkt. Hanglampen kunnen gebruikt worden als voornaamste lichtbron van je woonkamer. Houdt hier wel rekening mee dat je meerdere hanglampen nodig zult hebben om de gehele woonkamer op een mooie manier te kunnen verlichten.