Waarom duurzame LED verlichting de toekomst heeft

0
910

Steeds vaker stappen mensen over van traditionele verlichting naar LED verlichting. Het is namelijk een duurzame vorm van verlichting dat allerlei voordelen met zich meebrengt. We hebben er een aantal voor je een rij gezet.

Wat is LED verlichting?

LED is een geavanceerde technologie en is de afkorting van “light emitting diode”, oftewel een licht uitstralende diode. Simpel gezegd is een diode is een elektronisch onderdeel dat elektrische stroom in één richting geleidt. Tegenwoordig kom je duurzame LED verlichting werkelijk overal tegen. In de openbare ruimte wint LED-technologie aan populariteit omdat de kwaliteit steeds beter wordt en de prijs per lamp daalt. Zo vind je LED-lampen op bouwplaatsen waar verlichtingsbronnen goed bestand moeten zijn tegen zware milieu- en weersomstandigheden. De tijd van traditionele gloeilampen, TL-verlichting en CFL-verlichting is dan ook echt voorbij.

Wat zijn de voordelen van duurzame LED verlichting?

Duurzame LED verlichting is niet meer weg te denken uit de openbare ruimte. Zo bestaat een groot deel van de straatverlichting in India inmiddels uit LED. Ook in woningen kom je het steeds meer tegen. Het is een populaire vorm van verlichting in huis omdat je er veel geld mee kunt besparen. Het is namelijk veel energiezuiniger dan gloei- en halogeenlampen. LED brengt daarnaast andere de volgende voordelen met zich mee:
Het is zeer efficiënt: LED-lampen gaan een stuk langer mee dan traditionele gloeilampen. Doorgaans gebruikt deze duurzame vorm van verlichting slechts 2 tot 10 watt aan elektriciteit. Daardoor is het vijf keer zo efficiënt als een gloeilamp.

 • Lagere kosten: Hoewel de kostprijs van LED verlichtingsarmaturen vooraf hoger ligt, hebben ze op de langere termijn een langere levensduur. Daardoor ben je uiteindelijk goedkoper uit.
 • Het heeft een flexibel ontwerp: LED-lampen hebben over het algemeen een compact afmetingen. Dit maakt LED verlichting heel flexibel, waardoor ontwerpers er allerlei vormen en silhouetten mee kunnen creëren. Dit maakt het ideale verlichting voor in je woonkamer.
 • Het wordt nooit te heet: Omdat LED’s elektriciteit omzetten in licht veroorzaken ze nooit teveel warmte.
 • Het is kwikvrij: Bij de productie van LED verlichting wordt geen kwik gebruikt, wat goed is voor het milieu en de gezondheid.
 • LED’s branden nooit door: In plaats van abrupt doorbranden dimmen LED’s aan het einde van hun levensduur heel langzaam.
 • Het is kwikvrij: Bij de productie van LED’s wordt geen kwik gebruikt.

Geen giftige chemicaliën

Een groot voordeel van LED-lampen dat we nog even willen benadrukken is dat ze geen giftige chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor het milieu. Dit terwijl compacte fluorescerende lampen (CFL’s) kwik bevatten, wat een schadelijk chemisch product is.

Waarom is LED verlichting zo duurzaam?

LED verlichting is bijzonder sterk en duurzaam. Dit komt onder andere door het feit dat de lampen een chip gebruiken die is ingekapseld in epoxyhars in plaats van gloeidraad of neongas. Gloeilampen en fluorescerende lampen gebruiken elementen die veel kwetsbaarder zijn, waardoor ze bijvoorbeeld sneller kapot gaan bij een val. LED-lampen zijn daarentegen goed bestand tegen schokken en stoten van externe objecten. Daardoor kun je deze duurzame verlichting met een gerust hart in de tuin plaatsen. Het is goed bestand tegen weersomstandigheden als wind en regen.

LED verlichting van verschillende materialen

Al eerder hadden we het over de flexibiliteit van duurzame LED verlichting. Door de compacte afmetingen kun je werkelijk van alles mee doen. Zo verschijnen er steeds meer LED-lampen op de markt die gemaakt zijn van opvallende materialen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hout
 • Koffieblikken
 • Gerecycled papier
 • Stof
 • Jute
 • Mangohout

Zo kies je de beste LED verlichting voor je woning

De helderheid van LED verlichting wordt gemeten in lumen. Afhankelijk van hoe je van plan bent het te gebruiken, wil je waarschijnlijk een bepaald niveau van lumens. Voor sfeervolle accentverlichting kun je het beste niet helderder dan 200 lumen kiezen. Bij andere toepassingen is het juist beter om voor meer lumen te kiezen. Let bij het aanschaffen van LED verlichting altijd goed op het doel van de verlichting en de hoeveelheid lumen. Dit bepaalt namelijk in sterke mate de lichtkwaliteit.

Waarom kiezen voor LED-strips?

LED verlichting is tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dit worden ook wel LED-strips genoemd. Een enkelvoudige kleur zoals wit, rood, groen, blauw of ultraviolet is mooi, maar een LED-strip geeft een woning net een beetje meer sfeer. LED-lampen die van kleur wisselen worden RGB-strips genoemd. Ze zijn in staat om de combinatiekleur rood-groen-blauw weer te geven. Wel heeft deze variant van duurzame LED verlichting een regelaar nodig om kleuren in flitsen te veranderen of om juist op één kleur te blijven.