Stormschade: wat vergoedt je verzekering?

0
3929
stormschade

Ben jij een trotse eigenaar van een woning? Dan heb je vaak zowel een huis- als een inboedelverzekering nodig. Want je huis goed verzekeren tegen inbraak en schade is zeer belangrijk. Heb je ook alle kleine lettertjes in je polis gelezen? Weet je wat er wordt uitgekeerd in welk geval? In Limburg werden veel mensen vorig jaar overvallen door het noodweer. Vaak bleek dat de verzekering niets uitbetaalde wanneer er bomen op auto’s vielen of water langs de muren liep. Best vervelend natuurlijk wanneer je daar op dat moment pas achter komt. Daarom zetten we vandaag een aantal tips op een rij zodat je zeker weet dat ook jij straks optimaal verzekerd bent.

Wat is stormschade?

Dat ons klimaat minder stabiel aan het worden is, is natuurlijk wel duidelijk geworden in de afgelopen jaren. We hebben warme, droge zomers en in de rest van het jaar vele millimeters regen en regelmatig harde storm. Ook afgelopen week was het weer raak met code oranje en zware windstoten. Een goede verzekering die stormschade dekt, is in deze tijd dus zeer belangrijk. Maar wat is stormschade nu precies? De meeste verzekeraars hanteren een wind harder dan windkracht 7 (gemeten door het KNMI) als uitgangspunt voor vergoeding. Waaien je dakpannen er bij windkracht 6 al af, dan kan het zijn dat je pech hebt. In dat geval wordt er gekeken naar de schade bij andere huizen uit jouw buurt.

Vergoeden verzekeraars stormschade?

De meeste verzekeraars keren stormschade gewoon uit. Maar het is dus wel belangrijk om dit even te checken. Want wanneer je niet verzekerd bent, kan dit je vele duizenden euro’s kosten. Vaak geldt er bij stormschade wel een hoger eigen risico. Dit ligt meestal zo tussen de 250 en 500 euro. Ook dit verschilt per verzekeraar dus vergelijk dit zeker even goed voordat je een nieuwe woonverzekering afsluit. Heb je alleen maar een kleine lekkage? Dan kun je dit vanwege het hoge eigen risico vaak beter zelf betalen. Meestal krijg je de nieuwwaarde van je spullen vergoed bij stormschade. Tenzij de huidige waarde lager ligt dan 40% van de aanschafwaarde. In dat geval krijg je de dagwaarde uitgekeerd.

Omgevallen boom

Naast dakpannen die van daken afwaaien, zien we de afgelopen jaren ook steeds vaker omgewaaide bomen. Daarbij zien we zelfs zeer hoge en stevige bomen die omvallen. De wind is soms zeer krachtig en minder diepgewortelde bomen waaien dan sneller om. Valt de boom op je auto, dan loopt dit via je autoverzekering. Heb je een All Risk verzekering of verzekering met Beperkt Casco, dan is deze schade vaak gedekt. Check hiervoor altijd even de polisvoorwaarden of stuur een mail naar je verzekeraar.

Waait er een boom om in je tuin en is er schade aan jouw huis of dat van de buren, dan gaat dit via je inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering. Er wordt dan bekeken in hoeverre je zelf aansprakelijk bent voor de schade, bijvoorbeeld door slecht onderhoud van de boom. Het verhalen van de schade is in dit soort gevallen vaak een langdurig en complex traject.

Wat te doen bij stormschade?

Meld de schade altijd zo snel mogelijk aan de verzekeraar via het speciale telefoonnummer in de polis. Ruim nog niets op, maar wacht tot de schade-expert is geweest. Ook het repareren van de schade doe je in overleg met de verzekeraar.

Lees ook: hoe regel je de verzekering bij autodiefstal?