Hou het lekker warm in de winter met een eigen haard

0
1331

Met een gashaard creëer je letterlijk en figuurlijk warmte in huis. Deze kachel maakt warmte aan door gas af te geven. Het is dan ook een absolute verrijking voor jouw interieur. Hetzelfde geldt voor een houtkachel. Wat zijn de voordelen van een gashaard en een houtkachel?

Een warm en stijlvol huis met de gashaard

Gashaarden zijn er namelijk in allerlei designs en modellen. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwd wit exemplaar, of misschien wel een zwarte gashaard in een kast. Bij het vervaardigen van een gashaard komt echte vakmanschap kijken. Het aanschaffen van een gashaard is dan ook een investering, maar loont zich zeker als je rekening houdt met een aantal zaken. Veiligheid staat uiteraard voorop. Denk bijvoorbeeld aan een goede doorvoer door het dak of de buitengevel. Voor deskundig advies over het plaatsen van een gashaard en het financiële plaatje kunt je terecht bij diverse bedrijven.

Gebruiksvriendelijk en veilig

Een gashaard brengt vele voordelen met zich mee. In tegenstelling tot een houtkachel heeft het bijvoorbeeld geen hout nodig. Dit bespaart je dus een middagje houthakken of een rit naar de winkel. De gashaard is bijzonder populair door het gebruiksgemak. U drukt slechts op het knopje van de afstandsbediening om de vlammen tevoorschijn te toveren. Toch creëer je met een gashaard even veel warmte als een traditionele haard. Een gashaard is een moderne kachel, en nog bijzonder veilig ook. Als de vlammen doven wordt de gastoever namelijk ook direct afgesloten. Het nadeel van een houtkachel is dat de rook soms behoorlijk wat viezigheid creëert. Met de gashaard heb je hier totaal geen last van. Er is immers geen rookkanaal aanwezig, waardoor bijvoorbeeld vlekken op het plafond niet meer voorkomen.

Houtkachel

Na een lange werkdag in een sfeervol thuis tot rust komen is een fijne gedachte. De vlammen van een houtkachel zorgen voor warmte en gezelligheid. Zoals de naam al doet vermoeden gebruik je bij deze kachel hout om warmte creëren.

Lage prijs

Bij verschillende bouwwinkels kunt u hout kopen, om deze vervolgens als een echte houthakker in stukken te slaan. Een van de vele voordelen van een houtkachel is de prijs. Deze ligt een stuk lager dan een traditionele open haard.

Kies een houtkachel die past bij je huis

Deskundigen voorzien jou online of in de bouwmarkt graag van advies, zodat je met een stijlvolle houtkachel thuiskomt. Deze kachel is een aanwinst voor elk interieur, maar moet natuurlijk wel bij je huis passen. Zo heeft u een open schoorsteen nodig om de rook van de houtkachel af te kunnen voeren. Bedenk tijdens het aanschaffen van een houtkachel ook wat voor soort houtkachel je precies wilt. Bij een groot huis is een grote houtkachel ideaal. Een groter exemplaar verwarmt de hele ruimte. Voor een huiskamer met minder vierkante meters is een kleinere houtkachel meer geschikt.

Binnen korte tijd weer brandschoon

Een houtkachel kan door de rook soms wat viezigheid veroorzaken. De glazen deuren die beschermen tegen de vlammen raken bijvoorbeeld beslagen. Dit is echter eenvoudig op te lossen door een keer per week schoon te maken met oude thee of azijn. Plaats oude kranten onder de kachelruit en begint vervolgens met boenen. Je houtkachel is binnen de kortste keren weer spik en span!