Duiken als sportactiviteit: zo gaat het in zijn werk

0
2030

Duiken heeft een ‘diepe’ verandering ondergaan ten opzichte van zijn oorspronkelijke betekenis. Aanvankelijk duidde het alleen op een sprong in het water en op een wedstrijden waarbij in het water wordt gedoken.  Duiken is al lang geleden wereldwijd erkend als sportactiviteit en het is ook een van de meest begeerde onderdelen van de hedendaagse Olympische Spelen. Deze sportactiviteit houdt in dat men vanop een hoogte of afstand een acrobatische duik in het water neemt.

Verschillende disciplines

Duiken kent verschillende disciplines, waaronder 1 meter en 3 meter duiken. Daarnaast zijn er hoogtes van 5 meter en10 meter. Bovendien worden duikers worden ingedeeld naar leeftijd en geslacht. Torens verschillen in hoogte en bereiken soms wel de 10 meter. Voor wedstrijden op hoog niveau zoals de Olympische Spelen, is duiken vanaf 10 meter vereist. Springplanken en platforms worden gebruikt om vanaf 3, 5 of 10 meter hoogte te duiken.

Op welke manieren kun je duiken?

Om te duiken moet je lichaam moet net zo stevig en veelzijdig zijn als dat van een turner. Om te kunnen duiken moet je heel jong beginnen omdat je lichaam dan het meest flexibel is. Er zijn 4 onderdelen van het duiken die de manieren van duiken bepalen
1. Formaat instelling: Lichaam direct als een pijl.
2. Pike positie: Lichaam gevouwen alleen op de taille en ook geen plaats anders.
3. Tuck plaatsing: Lichaam gekruld in een bal, met knieën raken kin evenals hielen uw heupen.
4. Free setting- Ongewonden plaatsing geschikt voor gedraaid duiken.

Hoe wordt het duiken beoordeeld?

De lancering, de vlucht ende ingang recht in water zijn de sleutelelementen die de score in het duiken bepalen. Deze drie 3 factoren spelen een belangrijke rol voor juryleden, die ook het ‘onderscheidingsvermogen’ bepalen. Een goede duiker sprenkelt bijvoorbeeld weinig of geen water. Daarnaast zijn er verschillende manieren van duiken. Denk bijvoorbeeld aan vooruit, achteruit, interne en omgekeerd afhankelijk van hoe je begint en vervolgens draaien.

Doe een medische test voordat je de sprong waagt

Hoewel diepzeeduiken en scubaduiken vergelijkbaar lijken en ook verbonden zijn met watersport, zijn ze niet zo populair als zwembadduiken. Maar of het nu gaat om duiken, klifduiken, parachutespringen en zelfs backpacken: de sporter moet fysiek in topvorm zijn om lichamelijke problemen door de sport te voorkomen. Personen met fysieke aandoeningen zoals botaandoeningen, diabetes mellitus, en hypertensie worden geadviseerd niet te duiken. Voordat je besluit de sprong te wagen is het dan ook verstandig een medisch deskundige te raadplegen om elke vorm van ziekte te voorkomen.