Baby acne: wat is het en wat kun je er aan doen?

0
7097

Heeft je baby veel meer puistjes dan een puber? Dan heeft hij of zij misschien baby acne. Dit vervelende voorproefje van de puberteit begint meestal als een baby 2 tot 3 weken oud is en treft ongeveer 20 tot 40 procent van alle pasgeborenen. Gelukkig is het van korte duur en je kind heeft er geen enkele last van. Bovendien zijn er een aantal manieren waarop je er iets aan kunt doen. In dit artikel vertellen we hoe je afrekent met deze vervelende huiduitslag.

Waardoor wordt acne bij zuigelingen veroorzaakt?

Net als bij tieners is baby acne meestal het resultaat van een verstoring in de hormoonbalans. Bij zuigelingen zijn het echter niet hun eigen hormonen die mogelijk zorgen voor acne, maar die van de moeder. De hormonen van de moeder verspreiden zich na de zwangerschap nog steeds in de bloedstroom van haar baby. Deze hormonale stoffen van de moeder hebben invloed op de huid van het kind, waardoor acne kan ontstaan op de kin, wangen, oogleden, rug, hals, hoofd en/of de borst.

Baby’s hebben een tere huid

Bovendien zijn de poriën in de huid van een zuigeling nog niet voldoende af. Daardoor kunnen ze gemakkelijk verstopt raken, met baby acne tot gevolg. Bovendien hebben kinderen over het algemeen een zeer tere huid, de een meer dan de ander, want ook mee kan spelen bij het ontstaan van acne bij je kindje.

Wat kun je doen tegen baby acne?

Helaas kun je vrij weinig doen tegen baby acne. Het ontstaat in de eerste levensmaanden en verdwijnt als het goed is vanzelf. Gelukkig zijn er wel een aantal behandelingsmethodes om de pijn te verzachten. Wij hebben ze even voor je op een rij gezet:

• Druk en wrijf niet over de acne heen.
• Maak de plek 2 keer per dag schoon met water. Dep daarna de huid voorzichtig helemaal droog.
• Gebruik geen zeep of crème op de plek waar de puistjes zitten.
• Gebruik absoluut geen huidbehandelingsmiddelen die voor volwassenen zijn aangegeven.
• Vermijd het gebruik van oliën op het gezicht van je kind.
• Probeer een natuurlijke crème speciaal voor baby’s tegen acne. Sommige moeders raden het gebruik van moedermelk aan om de herstelprocedure te versnellen.
• Vraag je arts naar medicijnen op recept of zonder recept die zonder risico het aantal puistjes bij je baby kunnen verminderen.

Wat is het verschil tussen baby acne en milia?

Baby acne wordt vaak verward met een andere huidziekte die vaak voorkomt bij pasgeborenen: milia. Ook beide gevallen zijn de talgklieren in de huid verstopt. Toch zijn baby acne en milia niet helemaal hetzelfde. Bij de eerstgenoemde variant is er vaak sprake van rode bultjes, terwijl je bij milia kleine witte bultjes op witkoppen op de huid ziet.
Toch moet je beide problemen op dezelfde manier aanpakken: goed schoonmaken, de huid rustig houden en wachten tot het over gaat.

Andere huidziektes bij pasgeborenen

Pasgeborenen kunnen te maken krijgen met allerlei huidziektes die in tegenstelling tot acne vaak kriebelig en ook onaangenaam zijn. Bovendien hebben deze aandoeningen vaak de neiging om zich verder uit te breiden dan het gezicht.

Warmte uitslag: Je ziet kleine, natte, rode bultjes die lijken op acne. De bultjes verschijnen meestal op de armen, benen, bovenborst en de plaats van de babyluier. Soms zie je ze ook op het gezicht van het kind wanneer het buiten heel warm is.
Wieghoed: De medische term voor deze huiduitslag is ‘seborrheïsche dermatitis’. Het zijn rode bultjes die kleiner zijn dan acne. Ze kunnen gepaard gaan met een gele en gebarsten huid. Hoewel wieghoed zich meestal op het hoofd vertoont, kan het ook de wenkbrauwen en het bovenlichaam infecteren.
Baby dermatitis: De huid is vaak droog en rood. Uitslag bevindt zich op de wangen en ook op de hoofdhuid. Vaak breidt het zich daarna uit, meestal naar de armgewrichtsplooien en achter de knieën. Vervolgens gaat het over in opvallende met vocht gevulde acnes. Als de dermatitis niet behandeld wordt, kan ze leiden tot pijnlijke korstjes.

Hoe lang houdt baby acne aan?

Wanneer de acne verdwijnt is niet precies vast te stellen. Soms duurt het een paar weken tot na de geboorte, maar andere baby’s hebben er met drie of vier maanden nog steeds last van. Dit laatste is jammer wanneer je mooie foto’s van je pasgeboren kindje wilt maken. Aan de andere kant gaat het bijna altijd vanzelf weer over. Bovendien laat deze vorm van acne geen sporen na zoals tiener acne dat soms wel doet. Maak je dus geen zorgen!

Wanneer moet je de dokter bellen?

Baby acne verdwijnt meestal vanzelf zonder behandeling. Breng het echter onder de aandacht van je arts wanneer het lijkt alsof de bultjes besmet zijn. De huid is bijvoorbeeld extra rood of er is sprake van zwellingen of afscheiding. Het is ook geen goed teken wanneer je kind verhoging heeft. Bel ook de dokter wanneer je een allergie of dermatitis vermoedt.

Zijn er ook therapieën voor?

Omdat kinderacne gewoonlijk vanzelf verdwijnt binnen talrijke maanden, wordt gewoonlijk geen klinische therapie voorgesteld. Maar wanneer de acne veel langer aanhoudt kan de arts een medicinale lotion of een andere therapie voorstellen. Koop echter geen geneesmiddelen zonder eerst contact op te nemen met de kinderarts. Sommige middelen kunnen schadelijk zijn voor de tere huid van een zuigeling.

Vragen die je tijdens een consult kunt stellen

In het eerste levensjaar bezoek je regelmatig het consultatiebureau. Deze afspraken bieden een uitstekende mogelijkheid om over problemen betreffende de gezondheid en het welzijn van je baby te praten. Heeft jouw baby last van acne? Dan zou je deze standaard vragen kunnen stellen:

• Is het probleem van mijn kind van korte of lange termijn?
• Welke therapieën worden er aangeboden?
• Moet ik bepaalde regels of beperkingen hanteren bij de huidbehandeling van mijn kind?
• Zal deze acne het gezicht van mijn zuigeling tekenen?

Om de ernst van de acne van je zuigeling te achterhalen, kan de medisch deskundige van je kind de volgende vragen stellen:

• Komt in de familie een (ernstige vorm) van acne voor?
• Is je kind in aanraking gekomen met allerlei medicijnen die acne kunnen uitlokken, zoals corticosteroïden of jodium bevattende medicijnen?