Tips en trucs om mooie foto’s te maken tijdens het backpacken

0
26174

Tijdens het backpacken maak je waarschijnlijk ontzettend veel mee. Met een camera kun je al deze mooie momenten vastleggen. Zo wordt je avontuurlijke reis pas echt onvergetelijk. Een goede fotocamera mag dan ook niet ontbreken in je rugzak. Maar hoe maak je de mooiste foto’s?

Kies een goede camera uit

Voordat je gaat reizen is het belangrijk om een goede camera uit te kiezen. Dit is absoluut een investering waard. Mooie foto’s vormen later immers een waardevolle herinnering. Misschien is het een leuk idee om een fotoboek te maken. Bovendien is het ontzettend leuk om het thuisfront later een aantal mooie kiekjes te tonen. Bedenk vantevoren goed waar je de camera voor wilt gebruiken. Wil je foto’s alleen laten zien aan familie en vrienden, of ga je er echt professioneel mee aan de slag?

Soorten camera’s

Het soort camera dat je gaat gebruiken voor vakanties hangt af van het doel. Voor kiekjes op Facebook en Instagram heb je bijvoorbeeld geen ingewikkelde spiegelreflexcamera nodig. Maar wanneer je professionele foto’s wilt nemen van je bestemming is het handig om een duurdere camera mee te nemen. Zo bevatten een spiegelreflexcamera en een point & shoot camera mexapixels, waarmee je foto’s eventueel kunt laten drukken op een canvasdoek. Of misschien zijn er plannen om tijdens het backpacken te gaan duiken. In dat geval is een waterdichte camera een goed idee. Een tip is bijvoorbeeld de waterdichte GoPro camera, die je door het lichte gewicht gemakkelijk kunt meenemen.

Plaatjes schieten met de smartphone

Heb je misschien geen geld om een dure camera te kopen? Dan is een smartphone eventueel ook prima. Met de geavanceerde apparaatjes van tegenwoordig kun je haarscherpe foto’s maken. Natuurlijk moet je geen professionele kwaliteit verwachten, maar de tijd dat een mobieltje alleen onscherpe foto’s maakte is allang voorbij. Je kunt er zelfs filmpjes mee maken. Of gebruik leuke extra opties, zoals een panorama foto. Wel kun je met een smartphone het beste overdag plaatjes schieten, omdat je dan het beste licht hebt. ’s Avonds zien de foto’s er door gebrek aan licht niet altijd mooi uit.

Onvergetelijke herinneringen vastgelegd

Heb je eenmaal een camera gekocht, dan is het een kwestie van veel oefenen. Het is belangrijk dat je goed weet om te gaan met het apparaat. Maak voor je grote reis dus alvast een paar foto’s. Zo sta je straks niet met je camera op een mooie plek terwijl je geen idee hebt waar een bepaald knopje zit! Eenmaal aangekomen op je droombestemming wil je het gevoel van dat moment het beste vastleggen. Dit hoeft echt geen schitterende en geposeerde foto te zijn. Spontane kiekjes zijn vaak juist het meest indrukwekkend. Probeer een foto te maken die je opnieuw meeneemt naar die prachtige sawa’s of hectische binnenstad.

Maak een geweldige fotocollage

Met foto’s kun je tegenwoordig lekker creatief aan de slag. Zelfs van ietwat saaie kiekjes kun je een mooi geheel maken. Leg bijvoorbeeld elke stap die je onderweg zet vast op camera. Denk aan bushaltes, mensen die je tegenkomt, de hotelkamer en andere slaapplekken. Maak hier vervolgens een collage van. De grote variatie aan plekken en mensen die je tegenkomt tijdens het backpacken staan garant voor een geweldige fotoserie. Het is verbazingwekkend hoeveel natuurschoon je onderweg tegenkomt.

Foto’s delen met het thuisfront

De meeste backpackers delen hun ervaringen graag met het thuisfront. Familie en vrienden hoeven niet lang meer te wachten op foto’s en verhalen. Tegenwoordig zijn er namelijk zelfs camera’s met wifi te koop. Daardoor kun je foto’s van een prachtige bestemming meteen delen op social media als Facebook en Instagram. Ook een voordeel is dat je alle foto’s meteen in de Cloud kunt opslaan. Op deze manier raak je ze nooit meer kwijt.

Foto’s opslaan op Google Cloud

Het is ontzettend zonde wanneer je reisfoto’s kwijtraakt. Helaas komt het af en toe voor. Zo kan het gebeuren dat je camera kapot gaat of wordt gestolen. Om dit voorkomen is er gelukkig het eerder genoemde Google Cloud. Het is de ideale plek om veilig je foto’s kwijt te kunnen. Je kunt de foto’s bijvoorbeeld opslaan in een speciaal mapje op GoogleDrive of Dropbox. Via deze opties kun je de kiekjes ook meteen delen met anderen. Of maak alvast een mapje aan op Facebook of Instagram, zodat iedereen direct mee kan genieten van je avontuur.

SD kaartjes gebruiken

Ook handig om tijdens het backpacken mee te nemen in je rugzak zijn SD kaartjes. Deze kleine kaartjes zijn de ideale oplossing wanneer je op een bestemming geen wifi hebt en het niet mogelijk is om Google Cloud te gebruiken. Om foto’s toch te bewaren kun je ze verdelen over een paar SD kaartjes. Zo raak je ze nooit kwijt als je camera verdwijnt. Door te fotograferen op reis leg je mooie herinneringen vast die niemand je meer afneemt. Hopelijk kijk je later met veel plezier de foto’s nog eens terug.