Trends in de lampenbranche

0
2415
trendy lampen

Als er één branche op gebied van woninginrichting is die je als trendgevoelig kan omschrijven, is dat de lampenbranche wel. Verlichting is immers een belangrijk element die de sfeer en uitstraling van een woonruimte kan bepalen. Daarnaast is verlichting relatief makkelijk te vervangen bij een veranderende smaak. Dat deze smaak aan verandering onderhevig is, blijkt wel uit de huidige trends in de lampenbranche. De huidige voorkeuren hierin laten een heel ander beeld zien dan een paar jaar geleden.

Mix & match met verlichting de trend van dit moment

Als we een blik werpen op de trend van dit moment op gebied van verlichting, zien we dat er handig gebruik wordt gemaakt van de veelzijdige mogelijkheden op dit gebied. Voor iedere combinatie van wens, smaak en budget is er wel een geschikte invulling te vinden. Vooral de term “combineren” speelt hierbij een belangrijke rol. Mix & match met verlichting is dan ook dé trend van dit moment waarbij er de mooiste combinaties wordt gevormd tussen verschillende materialen, vormen en kleuren. Wat je hierin ziet is dat niet alles op elkaar hoeft te zijn afgestemd op dit gebied. Juist de spanning in het contrast biedt alle mogelijkheden om een woonruimte op een unieke manier te verlichten.

Combinatie tussen klassiek en modern een trend in de keuze voor verlichting

Als we kijken naar de trends in de lampenbranche zien we een behoorlijke verschuiving ten opzichte van een aantal jaren geleden. Het is nog niet zo lang geleden dat er een keuze werd gemaakt tussen een klassieke of een moderne inrichting. Van deze strikte indeling is tegenwoordig geen sprake meer. Het tegendeel is zelfs het geval. Het maken van de combinatie tussen klassiek en modern is een absolute trend in de keuze voor verlichting. Dit zie je direct terug als je een webshop bezoekt dat gespecialiseerd is in verlichting zoals Directlampen.nl. Hier zie je een ruim aanbod in metalen lampen met een warme tint. Deze tint wordt gevormd door messing en zacht goud. Daarnaast heb je tegenwoordig volop keuze uit combinaties van gekleurd en smoked glas.

De meest populaire kleuren in de lampenbranche

Ook met betrekking tot de kleurkeuze zijn er duidelijke trends te onderscheiden. De op dit moment meest populaire kleuren in de lampenbranche zijn okergeel, zacht goud, smaragd groen, donkerblauw, zwart, terra en oker. Hierbij zie je duidelijk terug dat een industriële inrichting van een woonruimte nog altijd zeer populair is. Een kleur als okergeel is immers perfect te combineren met zwart metaal omdat deze kleur juist het industriële karakter van het materiaal naar boven haalt.

Een andere duidelijke trend in de lampenbranche kunnen we omschrijven als de “goud trend”. Goud heeft een kleurstelling dat warmte, welvaart en luxe uitstraalt. Het is een kleurstelling dat ontspant en waarbij veel mensen zich veilig voelen. Met verlichting kun je dit gevoel benadrukken zonder dat je hiervoor een hele spannende keuze hoeft te maken. Dit doe je wel als je kiest voor donkerblauwe verlichting maar hiermee geef je een woonruimte wel een bijzondere sfeer. Daarom past deze kleur zeker bij de huidige trends in de lampenbranche.

Terug van weggeweest: de ouderwetse lampenkap

Een van de opmerkelijke trends in de lampenbranche is de nieuwe plaats die hanglampen hebben gekregen. Er wordt hierbij afgestapt van de traditionele plek zoals boven de eettafel. De trend van dit moment is om out of the box te denken en hanglampen (in een groep) in een hoek van een ruimte op te hangen. Hierop aansluitend is het goed om te vermelden dat de ouderwetse lampenkap weer helemaal terug is van weggeweest. Deze lampenkap kan de eyecatcher vormen van een hanglamp maar uiteraard ook van een vloerlamp. Op dit vlak passen velours, bloemenprints en luxe materialen perfect bij de tijdloze keuzes die op dit moment graag gemaakt worden. Dat er de meest moderne LED lampen onder een retro lampenkap wordt geplaatst past hier ook bij. Ook duurzaamheid is immers een van de trends in de lampenbranche waar veel waarde aan wordt gehecht.