Tips om veilig vrijwilligerswerk in het buitenland te doen

0
2204

Vrijwilligerswerk is een prachtige ervaring. Zo is het geweldig dat je jouw talenten kunt gebruiken voor een betere wereld. Bovendien kun je aan de slag op prachtige plekken, zoals Nieuw-Zeeland. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zoals veiligheid. Bij deze een aantal tips om veilig vrijwilligerswerk te doen.

De vele voordelen van vrijwilligerswerk

Tijdens vrijwilligerswerk ben je vaak tijdelijk op een vaste locatie werkzaam. Het backpacken staat dus even op een lager pitje. Aan de andere kant leer je een locatie veel beter kennen dan wanneer je bijvoorbeeld gaat backpacken. Ook zul je tijdens het vrijwilligerswerk veel andere reizigers ontmoeten. Misschien maak je wel vrienden voor het leven. Overdag werk je samen aan een betere wereld. ’s Avonds heb je genoeg tijd om leuke activiteiten met elkaar te ondernemen.

Veiligheid

Een kwestie die bij vrijwilligerswerk vaak aan de orde komt is de veiligheid. Zo is niet Afrikaans land door oorlogen en conflicten even veilig. Bepaalde plekken kun je beter (tijdelijk) vermijden. Het is verstandig om thuis alvast informatie op te zoeken over de politieke situatie in het land. Dit geldt overigens ook wanneer je gewoon wilt gaan backpacken in een land. Overigens geven reisorganisaties altijd betrouwbare informatie over de plek waar je vrijwilligerswerk wilt gaan doen. In landen als Zuid-Afrika of Ghana kun je bijvoorbeeld prima vrijwilligerswerk doen. Over het algemeen is Azië een veilig continent. De lokale bevolking is er zeer gastvrij en vriendelijk, en helpt je graag.

Thuis een aantal zaken regelen

Het doen van vrijwilligerswerk tijdens het backpacken brengt veel regelwerk met zich mee. Zaken die je voor de reis dient te regelen zijn als volgt:

  • Vraag op tijd een visum aan bij een ambassade, of laat een vrijwilligersorganisatie dit voor je regelen. Meestal betaal je hier een kleine vergoeding voor
  • Laat je vaccineren bij de huisarts of GGD. Zo voorkom je nare ziektes en infecties tijdens het reizen. De kosten voor de vaccinaties hangen af van je verzekering
  • Regel een goede reisverzekering. De kans op diefstal of fraude is op vakantie altijd aanwezig. Een goede verzekering voorkomt financiële problemen.

Waarom vrijwilligerswerk echt de moeite waard is

Backpacken combineren met vrijwilligerswerk is een goede manier om jezelf te leren kennen. Tijdens het reizen zul je ontdekken wat je echt belangrijk vindt. Bovendien zul je tijdens het project ontzettend veel mensen ontmoeten. Het samen delen van ervaringen creëert een bijzonder sterke band. Tijdens een backpack reis ben je meestal maar kort op een locatie. Door vrijwilliger te worden leer je een bepaalde bestemming pas echt goed kennen. Op geen enkele manier leer je de lokale cultuur en bevolking beter kennen. Tenslotte draag je met de deelname aan een vrijwilligersproject bij aan een betere wereld, en daar mag je best trots op zijn!