Een vakantie in Nieuw-Zeeland staat bij tientallen mensen op het wensenlijstje. Door in dit prachtige land te gaan backpacken maak je van deze droom werkelijkheid. Misschien wil je wel gaan backpacken in Nieuw-Zeeland, een land waar je prachtige foto’s kunt maken. Een reis in Nieuw-Zeeland is net als Australië echter niet heel goedkoop. Om je verblijf te bekostigen zou je werken en reizen met elkaar kunnen combineren. Het is verstandig om je thuis alvast goed voor te bereiden op de werkvakantie in Nieuw-Zeeland.
Het Working Holiday Visum
Als backpacker kun je twee verschillende visa aanvragen, namelijk een toeristenvisum en het Working Holiday visum. Een toeristenvisum is geschikt wanneer je van plan bent om niet langer dan drie maanden in Nieuw-Zeeland te verblijven. Dit visum is namelijk precies drie maanden geldig. Met een Working Holiday Visum is het mogelijk om een jaar lang in Nieuw-Zeeland te verblijven. Zo kun je de vele prachtige plekken in dit land ontdekken, terwijl je ondertussen werkervaring opdoet.
Toeristenvisum
Het Working Holiday Visum geeft je de mogelijkheid om een jaar lang te werken in Nieuw-Zeeland. Wel gelden er een aantal regels rondom het visum. Zo is het visum geschikt voor personen tussen de 18 en 30 jaar, die het visum een keer in hun leven mogen aanvragen. Overigens is het geen probleem wanneer je boven de 30 bent. In dat geval dien je een toeristenvisum aan te vragen. Deze mag je een paar keer per jaar verlengen, mits je om de 3 maanden even de grens oversteekt. Na het terugkeren naar Nieuw-Zeeland is het mogelijk om het visum met drie maanden te verlengen.
Regels voor het Working Holiday Visum
Een belangrijke regel van het Working Holiday Visum is dat je minstens 4200 euro op je rekening hebt staan. Daarmee laat je zien dat je financieel redzaam bent in het land. Tijdens het werkjaar mag je maximaal zes maanden bij dezelfde werkgever aan de slag. Kort samengevat gelden er voor het Working Holiday visum in Nieuw-Zeeland de volgende regels:
- Je dient tussen de 18 en 30 jaar oud te zijn
- Er mogen geen kinderen worden meegebracht
- Je verkeert in goede gezondheid
- Je moet een retourvlucht naar Nieuw-Zeeland boeken
- Een enkele reis is toegestaan, maar onder de voorwaarde dat je genoeg geld hebt voor een terugreis. Dit kan gecontroleerd worden
- Je dient over minstens 4200 Nieuw-Zeelandse dollars te beschikken om aan te tonen dat je in je levensonderhoud kunt voorzien
- Je paspoort is nog minstens drie maanden geldig
- Je dient over een goede reisverzekering te beschikken
- Je mag het Working Holiday Visum een keer in je leven aanvragen
Reisverzekering afsluiten
Een van de voorwaarden van het Working Holiday Visum is dat je een goede reisverzekering dient te hebben. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten reisverzekeringen. Voor een lang verblijf is de Lang-op-Reis verzekering van de Europeesche wellicht een optie. Deze is geschikt voor personen tot 35 jaar. Het pakket verzekerd onder andere tegen personenhulpverlening, telecommunicatiekosten, schade logiesverblijven en bijzondere sporten. Een andere optie is het afsluiten van een doorlopende reisverzekering. Dit is een ideale verzekering wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Daarmee ben je onder andere verzekerd tegen diefstal, ongevallen, repatriëring en beschadiging van bagage. De doorlopende reisverzekering kost bovendien slechts 30 euro per jaar.
Werken in de buitenlucht met WWOOF
Naast uitzendbureaus, internetwebsites en fora kun je voor werken en reizen terecht bij diverse organisaties. Zij helpen je graag een handje met het vinden van een leuke baan in Nieuw-Zeeland. Een populaire organisatie is bijvoorbeeld ‘Willing Workers On Organic Farms’ (WWOOF). Het is een verbond tussen tientallen organische boerderijen. In de frisse buitenlucht en met het zonnetje op je bol kun je als vrijwilliger aan de slag op een boerderij. Denk bijvoorbeeld aan het plukken van druiven en andere vruchten. Tegenover al het harde werken staat gratis kost en inwoning. Bovendien is het mogelijk om met een toeristenvisum bij een van de WWOOF-boerderijen aan de slag te gaan.