Proef en geniet van de keuken van de Dominicaanse Republiek

0
1514

Liefhebbers van exotisch eten zijn in de Dominicaanse Republiek helemaal op de juiste plek. Dit prachtige land kent door zijn rijke geschiedenis een zeer gevarieerde keuken met Spaanse en Afrikaanse elementen. Ook zijn er sporen terug te vinden van de Taíno cultuur. De vroegere Indianenstammen hadden namelijk hun eigen traditionele gerechten die gelukkig niet allemaal verloren zijn gegaan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de keuken van de Dominicaanse Republiek

Smaakvolle stoofpot
In dit prachtige land vind naast prachtige bezienswaardigheden een groot aantal exotische gerechten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Zo voegen inwoners graag pijpajuin toe aan hun eten. Dit is een klein uitje met een langwerpig blad dat vergelijkbaar is met een bosui. Pijpajuin wordt onder andere gebruikt voor het nationale gerecht Sancocho. Tijdens je verblijf moet je deze smaakvolle stoofpot zeker eens uitproberen. Het bevat verschillende groentes en maar liefst zeven soorten vlees. Sancocho wordt vaak geserveerd tijdens de feestdagen.

Wat is het nationale gerecht van de Dominicaanse Republiek?
Het nationale gerecht van de Dominicaanse Republiek is echter niet sancocho, maar ‘La Bandera Dominica’. Dit betekent ‘De Dominicaanse Vlag’ in het Spaans. Deze maaltijd van rijst, bonen, gestoofd vlees en plantains (frietjes) is het favoriete lunchgerecht van veel Dominicanen. Daarnaast genieten vleesliefhebbers ongetwijfeld van puree met gefrituurde varkensvlees, dat ‘mofongo’ wordt genoemd. 

Fruit
Naast vlees zijn ook fruitsoorten zoals papaja, passievrucht en banaan erg populair onder de bevolking. Zo ontbijt men vaak met ‘mangu’, een soort ontbijt puree van bakbananen. Vaak wordt er een gebakken ei, kaas en salami bij geserveerd. Je begint de dag dan ook zeker niet met een lege maag.  Deze lekkernij is zeker de moeite van het proberen waard. In de ochtenduren drinkt de bevolking er graag melk met vers fruit bij. In de avonduren komt echter de rum op tafel. ‘Brugal’ is verreweg het populairste merk rum in dit land. De Dominicaanse Republiek produceert jaarlijks zeer veel suikerriet. Laat daar nu net rum van gemaakt worden!