Goed voorbereid je examens in? Dat doe je zo!

0
2822
examentraining

Een groot aantal middelbare scholieren in ons land neemt begin mei weer deel aan de eindexamens. Dit lijkt nog ver weg, maar voor je het weet is het weer zo ver. Doe jij dit jaar zelf examen? Of zit jouw zoon/dochter momenteel in het laatste leerjaar? Dan is het natuurlijk alvast makkelijk om enigszins vooruit te denken. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Veel eindexamenkandidaten en hun ouders weten namelijk niet hoe zij zich voor moeten bereiden op de examens. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij helpen jou hier om goed voorbereid aan jouw eindexamen te beginnen.

Maak tijdig een planning

Het rooster voor de eindexamens wordt vaak ruim van tevoren bekendgemaakt. De eerste paar weken wordt hier vrijwel niets mee gedaan en dat is niet bepaald verstandig. Zeker niet wanneer jij moeite hebt met sommige vakken waarvoor jij examen af moet leggen. Begin daarom al in een vroeg stadium met het maken van een planning. Zodoende weet jij voor jezelf wat je allemaal moet doen en wanneer je moet beginnen. Dit houdt het overzichtelijk en voorkomt daarnaast dat jij vlak voor je examens in de stress schiet. Probeer je zo goed mogelijk aan deze planning te houden. In dat geval ga jij vast en zeker fluitend door jouw examens heen!

Let goed op in de les

Dit lijkt misschien een open deur, maar toch zijn er veel leerlingen die onbewust niet goed opletten in de les. Sommige leerlingen zijn te druk met hun klasgenoten of telefoon, terwijl anderen zo af en toe verdwaald naar buiten staren. In dat geval neem jij de stof niet goed op. Hierdoor wordt het een stuk lastiger om de materie te begrijpen en dat kan je punten kosten op jouw examen. Let daarom altijd goed op in de lessen. Maak vooral ook aantekeningen bij lastige onderdelen. Dit helpt jou straks vast en zeker om jouw examens succesvol af te leggen.

Gebruik samenvattingen en oefenboeken

Voor sommige examenvakken moet je veel, heel veel leren. Dit is natuurlijk hartstikke saai en kost daarnaast bijzonder veel tijd. En dan wordt een groot deel van de stof ook nog niet eens behandeld in jouw examen. Eigenlijk is het dus zonde van jouw tijd om alles helemaal door te lezen. Je kunt je daarom ook richten tot het belangrijkste. Probleem is alleen dat dit in het boek wat lastig te vinden is. Maak daarom gebruik van een samenvatting. Heb jij bijvoorbeeld moeite met economie? Zorg dan dat je een samenvatting in handen krijgt. Hierdoor maak jij jezelf de stof binnen de kortste keren eigen. Bang dat een samenvatting alleen niet voldoende is? Dan kun je ook een oefenboek aanschaffen. Zo verschijn jij optimaal aan de start van jouw examens.

Schrijf je in voor examentraining

Net als iedere andere leerling heb jij vast en zeker ook een aantal vakken waar jij moeite mee hebt. Uit ervaring weten wij dat wiskunde A, wiskunde B, natuurkunde, scheikunde en economie vaak als lastig beschouwd worden. Dit zijn ook ontzettend complexe vakken. De stof is ingewikkeld en je moet ook nog eens veel leren. Ben jij niet goed in één van deze vakken? Dan kan examentraining jou uitkomst bieden. Deze training kun jij zien als een soort bijles. Mensen met grote kennis van het vak zorgen ervoor dat jij straks ook nagenoeg alles begrijpt. Dit gebeurt niet in grote groepen, maar in een klein gezelschap. Hierdoor krijg jij voldoende persoonlijke aandacht en dat werkt vaak het beste. Na zo’n examentraining moet het jou vast en zeker lukken om dat lastige examenvak tot een goed einde te brengen!