Geld doneren: wel of niet en aan welk goed doel?

0
5121
goede doelen

Maar al te vaak zien we zeer schrijnende foto’s in het nieuws samen met de oproep om te helpen. Niet altijd de meest inspirerende manier om in actie te komen. Maar wel de keiharde realiteit natuurlijk. Veel mensen twijfelen ook of ze nog wel iets willen doneren. Want ja, hoeveel geld van je donatie komt aan en komt het ook daadwerkelijk aan? En dat zijn natuurlijk ook zeer relevante vragen. Maar zijn het ook redenen om niets meer te geven? Vandaag geven we antwoord op deze vragen. Ook belichten we even een aantal goede doelen die zeker het overwegen waard zijn.

Wat komt er aan van jouw 100 euro?

We beginnen maar even met de meest relevante vraag: wat komt er aan van jouw donatie? Dit is natuurlijk verschillend per goed doel en absolute zekerheid heb je ook lang niet altijd. Er zijn voorbeelden bekend van pakhuizen met voedsel in een land met hongersnood, waarbij het voedsel door de ratten werd opgegeten terwijl hulpverleners buiten stonden te huilen en op een paar honderd meter mensen van de honger stierven. Dat zijn incidenten. Maar is het ook een reden om dan maar niets meer te geven?

Tegenwoordig moeten goede doelen zijn aangesloten bij het CBF. Dit keurmerk garandeert dat 75% van de donatie ook daadwerkelijk aankomt bij het goede doel. En de 25% van de kosten die gebruikt worden voor de organisatie zijn daarbij echt heel laag. Bovendien wordt dit geld natuurlijk indirect ook weer besteed aan het goede doel. Heb je twijfels? Vraag er dan naar; elk goed doel zou informatie moeten kunnen geven over dit onderwerp. En op de goededoelenmonitor kun je de verschillende goede doelen ook vergelijken.

Giften zijn fiscaal aftrekbaar

Donaties aan goede doelen zijn nog steeds fiscaal aftrekbaar. Periodieke giften kun je voor 100% aftrekken bij de belastingaangifte en incidentele giften hebben een drempel van 60 euro. Check de belastingsite even voor alle actuele gegevens. Ook kun je goede doelen tegenwoordig laten opnemen in je testament. Dit is een nieuwe optie waar steeds meer mensen voor kiezen tegenwoordig.

GEEF

GEEF is een platform voor mensen die een goed doel willen steunen of zelf een actie bedacht hebben. Dit nieuwe initiatief is in korte tijd zeer succesvol geworden. Bij GEEF staat zoals de naam al aangeeft de gever centraal. Je kunt zelf jouw gewenste doel zoeken op basis van keywords en categorieën. Ook kun je er goede doelen vergelijken op basis van ANBI status, CBF erkenning en waar het goede doel actief is. Zo weet je precies waar je aan doneert en hoeveel van je donatie ook daadwerkelijk aankomt. Ook vind je hier veel particuliere initiatieven waar al het geld volledig bij het goede doel terecht komt.

Voor kinderen door kinderen…

Vraag aan een kind hoe het denkt over andere kinderen in nood en je zult zien: elk kind wil dan graag helpen. En hoe mooi is dat? Zip Your Lip is een voorbeeld van zo’n initiatief waarbij kinderen – al dan niet samen met ouders en scholen – in actie komen voor andere kinderen. Ze kunnen er zelf acties initiëren om kinderen met honger te helpen. Het basisidee daarbij is om 24 uur je eten te laten staan en een kind te sponsoren. Bij elke actie vind je een omschrijving van het goede doel en hoeveel er al is opgehaald.

Kinderen voor de voedselbank in Nederland

Helaas hebben we ook in Nederland veel kinderen die in armoede leven. Dus tja, waarom zouden we niet ook eerst de kinderen in ons eigen land helpen? Een mooi initiatief op dit vlak is de stichting kinderen van de Voedselbank. De donaties van deze stichting worden gebruikt om kinderen die in Nederland in armoede leven te helpen. Denk daarbij aan een warme maaltijd, nieuwe in plaats van versleten oude kleren, een uitje of een keer een verjaardag vieren met een cadeautje.