Alles over sauna’s

0
2463
sauna

Heerlijk toch om naar de sauna te gaan. Het is voor veel mensen het ideale uitje tijdens een vakantie op een park of gewoon op een vrije dag. Samen met je partner of met een groep vrienden naar de sauna gaan is fijn. Even geen kinderen om je heen en vooral niet te veel doen. De warmte in de sauna zal er vanzelf voor zorgen dat je je wel gedeisd houdt. Zo kom jij helemaal tot rust in een sauna.

Een sauna en sport

De meeste mensen die er thuis geen hebben, zullen helaas niet zo heel erg vaak gebruik kunnen maken van de sauna. Een saunabezoek kan namelijk best prijzig zijn. Wellicht heb je geluk en beschikt de sportschool waar jij je fitnessoefeningen doet, ook over een sauna en is gebruik daarvan inbegrepen bij je abonnement. Dat is overigens niet alleen maar voor de ontspanning. Een saunabezoek voor of na een flinke trainingssessie is erg verstandig. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je spieren soepel worden en kan dus letterlijk dienen als een warming-up. Dat voorkomt de kans op blessures tijdens het sporten.

Ook na afloop van een zware training is een bezoek aan de sauna aan te raden. In dat geval zorgt met name de doorbloeding voor het positieve gezondheidseffect. Afvalstoffen die tijdens de training zijn opgebouwd worden effectiever afgevoerd wanneer je bijvoorbeeld even in een infraroodcabine stapt. Dat voorkomt spierpijn. Bovendien wordt de effectiviteit van de training nog even extra vergroot omdat je lijf wat langer energie blijft verbranden. Daar val je zelfs van af. Een WIN-WIN situatie, dus!

Waarom een sauna aanschaffen?

Een drempel voor veel mensen ten aanzien van saunabezoek is natuurlijk dat je op de meeste plekken uit de kleren zult moeten. Bovendien vinden veel mensen een openbare sauna niet al te hygiënisch. Er kan nog zo goed worden schoongemaakt, het is toch een onbekende die daar direct naast jou zit te zweten. Niet iedereen voelt zich daar gemakkelijk bij en voor die mensen is het een oplossing om thuis zelf een sauna aan te schaffen. Of gewoon omdat je het fijn vindt om deze vorm van ontspanning ook in huis te halen, natuurlijk.

Er zijn verschillende typen sauna’s beschikbaar. Je kunt er zelfs voor kiezen om een sauna in de tuin te laten plaatsen. In combinatie met een zwem- of jacuzzi die tegenwoordig ook best betaalbaar zijn, creëer je dan gewoon je eigen wellness plek thuis. Het is een heerlijk gevoel om even af te koelen in het water direct nadat je uit een hete sauna bent gestapt.

Kies een infrarood sauna

De Finse sauna is het meest bekend en bestaat uit een met hout beklede cabine waarin een elektrische kachel stenen verwarmt die je af en toe met een scheut water moet besprenkelen. Hoewel het uiterlijk van zo’n Finse sauna vaak gezellig aandoet, past het niet echt goed in ieder interieur. Een infrarood sauna is daarom een goed alternatief. Daar wordt de warmte gegenereerd door infrarood lampen waarvan de stralen zelfs door je huid dringen en daarmee de doorbloeding verbeteren. Een voordeel van zo’n infraroodsauna is bovendien de optimale reinigbaarheid. Er is meestal geen sprake van een houten interieur en de wanden kunnen met een doek en een trekker snel worden gereinigd.

Ben je overtuigd en wil je een infrarood sauna gaan aanschaffen? Bekijk infrarood sauna’s op deze website.