Schade door huisdieren, hoe zit dat?

0
2505
schade door huisdieren

In Nederland geldt wie een fout begaat, aansprakelijk is voor de schade die daaruit voortvloeit. Dat is uiteraard voornamelijk een mensenregel, want anders zouden we ook de zon, omvallende bomen en agressieve huisdieren voor de rechter kunnen slepen. Daar hebben we vaak een aantal oplossingen bedacht, waardoor de beheerder of eigenaar van de boom of de kat misschien wel aansprakelijk is. Maar is het altijd de eigenaar die aansprakelijk is voor de schade aangericht door huisdieren of gelden er uitzonderingen? Een kant-en-klaar antwoord geven is nagenoeg onmogelijk.

Eigenaar van het huisdier is aansprakelijk

Bijna altijd zal de eigenaar van het huisdier aansprakelijk zijn voor de schade die door zijn dier werd aangericht. Dit omdat de eigenaar van het huisdier zelf de keuze heeft gemaakt om een huisdier aan te schaffen en daar de verantwoordelijkheid voor draagt. De eigenaar van het huisdier moet dan ook alle inspanningen leveren om te voorkomen dat er schade kan optreden. Richt het huisdier toch schade aan? Dan wordt aangenomen dat het baasje nalatig was en dan is het baasje aansprakelijk. Dat is ook het geval wanneer de buurjongen de hond uitlaat en ineens iemand aanvalt. Had de eigenaar ‘m maar niet aan de buurjongen moeten toevertrouwen!

Wie moet de schade vergoeden?

Dat is in principe de partij die aansprakelijk is voor de schade die door het huisdier werd aangericht: het baasje. Daarom is het voor huisdiereigenaars aangeraden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, want zo’n aansprakelijkheidsverzekering dekt ook de schade aangericht door huisdieren.

Let bij het afsluiten van zo’n verzekering altijd goed op wat er al dan niet door de aansprakelijkheidsverzekering gedekt is. Bij de FBTO Aansprakelijkheidsverzekering is de schade van huisdieren gewoon meegenomen. Met deze verzekering zit je zelf dus goed, en is eventuele schade door onhandige huisdieren ook gedekt.

Er geldt wel een uitzondering voor deze aansprakelijkheidsverzekering , hij dekt niet de schade terwijl je aan het werk bent. Bijvoorbeeld bij honden die helpen bij de beveiliging van een pand.

Uitzonderingen op het aansprakelijkheidsprincipe

Ook de wetgever houdt er rekening mee dat elk dier een onberekenbaar element heeft waarvoor de eigenaar niet aansprakelijk kan zijn. Voor dat onberekenbaar element ben je dan ook niet aansprakelijk. Hoe zit het met de hondenuitlaatservice? In principe blijf je ook dan aansprakelijk voor de schade aangericht tijdens het uitlaten. Enkel wanneer de hondenuitlaatservice zelf een fout beging, bijvoorbeeld door de hond niet aan te lijnen, is dat dan weer anders. En hoe zit het bij kinderen? Wanneer een kind jonger dan 14 jaar het baasje van een huisdier is, zijn de ouders aansprakelijk. Gelukkig is ook de aansprakelijkheid voor schade door kinderen verzekerd.

Percentage eigen schuld

Ten slotte kan het zo zijn dat je niet alle schade moet vergoeden, omdat het slachtoffer ook zelf schuld treft. Dat zal bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een voorbijganger je lieve goldendoodle uitdaagt en die laatste vervolgens een hap uit z’n been neemt. In dat geval zal het slachtoffer een bepaald percentage eigen schuld treffen, waarvoor je niet aansprakelijk bent. Je moet dan ook maar een deel van de schade vergoeden. Uiteraard is een aansprakelijkheidsverzekering ook dan nog steeds heel interessant.