Bitcoin kopen? Hier moet je op letten!

0
1465
bitcoin in geld

De Bitcoin, je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord. Dit is een cryptovaluta die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. De mensen die er van begin af aan één of meerdere bezitten, kunnen inmiddels flink verdienen aan de verkoop ervan. Heb je de boot gemist? Geen probleem, want je kunt nog steeds Bitcoins kopen. Weet echter wel dat je hier grof geld voor neer moet tellen. De cryptovaluta is namelijk ontzettend populair. Bovendien is de koers van de Bitcoin de laatste jaren explosief gestegen. Ben je nog steeds van plan er eentje te kopen? Zorg dan dat je weet waar je aan begint. Wij zetten hieronder alvast een aantal aandachtspunten op een rijtje om rekening mee te houden wanneer je een Bitcoin koopt!

Waar koop je een Bitcoin?

Wanneer je een Bitcoin wilt kopen, moet je weten dat dit op verschillende plekken kan. Allereerst kun jij je richten tot bedrijven. Er zijn tegenwoordig bedrijven die zich toeleggen op de inkoop van de cryptovaluta en deze vervolgens doorverkopen aan particulieren. Ten tweede kun je ook een Bitcoin kopen bij een persoon zelf. Indien je voor deze optie wilt gaan, moet je wel goed zoeken. Er zijn vandaag de dag namelijk nog maar weinig personen die zelf Bitcoins verkopen. Binnen het criminele circuit wordt dit nog wel vaak gebruikt, bijvoorbeeld om geld wit te wassen. Een tweede risico bij het kopen bij een particulier is dat de kans op oplichting altijd op de loer ligt.

Een derde mogelijkheid om deze cryptovaluta te kopen is via exchanges, ook wel bekend als handelsplatformen. Via zo’n platform koop je vaak alsnog een Bitcoin van een persoon, maar je loopt geen risico meer om bijvoorbeeld opgelicht te worden. Er zit namelijk een partij tussen die ervoor zorgt dat de aankoop en verkoop van Bitcoins op een eerlijke manier verloopt. SATOS is een voorbeeld van zo’n handelsplatform. Naast de Bitcoin kun je hier ook terecht voor het kopen van Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash en Ripple. Je kunt hier niet alleen cryptovaluta kopen, maar je ziet ook direct wat de prijs is en wat de koers de afgelopen 24 uur heeft gedaan.

De koers is nogal grillig

Voordat je Bitcoins gaat kopen, willen wij je even attenderen op de koers van deze cryptovaluta. Je hebt ongetwijfeld veel over de Bitcoin gehoord tijdens zijn hoogtijdagen. In juli van het vorige jaar had één zo’n digitale munt een waarde van iets meer dan 10.000 euro. Tien dagen later was de waarde van de Bitcoin alweer met zo’n 2000 euro gedaald. En in januari 2018 lag de waarde van één enkele Bitcoin zelfs op 15.000 euro.

Ook de coronacrisis heeft zo zijn weerslag gehad om de waarde van deze cryptovaluta. Zo was de Bitcoin voor de hele crisis nog zo’n 8000 euro waard, maar binnen de kortste keren daalde de waarde naar 4500 euro. Een daling van bijna 50 procent dus. De Bitcoin herstelt langzaam maar zeker weer, maar je moet je goed bewust zijn van de grillen van deze cryptovaluta voordat je een Bitcoin koopt.

Zoals je inmiddels al wel door hebt, is timing een belangrijk onderdeel bij de aankoop van een Bitcoin. Je wilt natuurlijk kopen op een moment waarop de Bitcoin niet veel waard is. Je moet dan weliswaar nog een paar duizend euro betalen voor één zo’n digitale munt, maar dat is toch aanzienlijk minder dan 10.000 euro. En wanneer je eenmaal een Bitcoin hebt, wil je hem natuurlijk pas verkopen op een piekmoment. Het kan daarom helpen om voor jezelf een strategie op te stellen. Bepaal of je handelt op de korte of de lange termijn. Dit helpt jou bij het maken van keuzes voor wat betreft het kopen van een Bitcoin.