Zonnepanelen zijn een bijzonder goede investering. Daarmee kies je namelijk voor zeer schone energie en een duurzame woning. Zonne-energie raakt namelijk nooit op. Dit maakt het een aantrekkelijk alternatief is voor fossiele brandstoffen. Bovendien bespaar je met zonnepanelen ook nog eens enorm in je portemonnee. De energierekening valt jaarlijks namelijk een stuk lager uit. Wat moet je nog meer weten over deze duurzame vorm van energie? Dat lees je in dit artikel!
Energie besparen
In Nederland zie je steeds vaker zonnepanelen op de daken. Niet verwonderlijk, want steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze vorm van energie. De cijfers zijn indrukwekkend: je hebt slechts 9 zonnepanelen van gemiddeld 20 m2 nodig om de helft van het energiegebruik van een standaard huishouden op te wekken.
- Stel je bij het kiezen van zonnepanelen de volgende vragen:
- Past deze schone vorm van energie bij mijn woning?
- Wat is mijn budget?
- Hoeveel rendement wil ik jaarlijks behalen?
- Welke schakeling wil ik? Je hebt de keuze uit panelen die parallel of serieel zijn geschakeld
- Welk zonnepanelen systeem wil ik?
- Heb ik genoeg ruimte op het dak, onder andere voor ventilatie? Goede ventilatie zorgt ervoor dat de zonnepanelen niet oververhit raken. Als dit wel gebeurt heb je minder rendement
- Heb ik een goede hellingshoek? Een helling van 5 graden zuidwesten werkt over het algemeen het beste
- Heb ik voldoende tijd voor onderhoud? Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig, maar af en toe een goede schoonmaak is wel verstandig. Jaarlijks komt er veel vuil op de zonnepanelen terecht
Verschillende soorten zonnepanelen
Tegenwoordig heb je de keuze uit diverse soorten zonnepanelen, namelijk monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas. Deze duurzame producten worden vervaardigd uit de grondstof silicium. Het productieproces van monokristallijn neemt het meeste tijd in beslag. Dit komt door het feit dat het individuele kristallen bevat die na een stollingsproces moeten worden beperkt. Zo worden de individuele kristallijnen in dezelfde richting gelegd om veel energie te genereren. Voor een monokristallijn zonnepaneel betaal je voor 265 wp 200 tot 210 euro.
Wat is het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn?
Voor de productie van polokrystallijn zonnepanelen worden resten van silicium gebruikt, waaronder die van monokristallijn. Dit is een van de redenen waarom deze zonnepanelen goedkoper zijn dan monokristallijn. Ook neemt het productieproces doorgaans minder tijd in beslag. Bij een lager budget zou je dus beter polykristallijn kunnen overwegen. Een ander voordeel van polykristallijn is dat ze goed op een groot oppervlakte passen. Hoeveel ruimte zonnepanelen nodig hebben is afhankelijk van de hoogte en breedte van je dak. Het nadedeel van polykristallen zonnepanelen is dat ze minder energie en rendement generen dan monokristallijn. De verschillen zijn soms wel 10 tot 20 procent. Om hetzelfde rendement als mono te bereiken zul je meer polykristallijnen zonnepanelen op het dak moeten plaatsen
Amorf
Veel particulieren kiezen voor zonnepanelen omdat zij een steentje willen bijdragen aan een beter milieu. Niet iedereen heeft echter voldoende budget om dure monokristallijn zonnepanelen te kopen. Gelukkig zijn er iets goedkopere alternatieven in de vorm van polykristallijn en amorf. Amorf is verreweg de goedkoopste optie, omdat het tegenstelling tot de andere zonnepanelen namelijk niet uit kristallen bestaat. Daardoor behaalt het echter veel minder rendement. Zodoende komen deze zonnepanelen weinig voor in Nederland. De prijzen van amorf zonnepanelen loopt nogal uiteen. Het is zodoende niet precies vast te stellen hoeveel je moet betalen.
Glas-glas zonnepanelen
Glas-glas zonnepanelen zijn op dit moment in opkomst. Daarmee kies je voor zonnepanelen die uit meerdere lagen bestaan. Het bestaat uit een glaslaag, een laag met zonnecellen en een tweede glaslaag aan de achterzijde. Andere zonnepanelen bevatten meestal slechts één laag. Daardoor komen beschadigingen helaas nog wel eens voor. Zo kan een flinke storm voor vocht en zelfs mechanische problemen zorgen.