Welke gezondheidsproblemen komen het meest voor bij honden?

0
2664
Hond ziek

Wanneer wij mensen ziek zijn, kunnen we dit eenvoudig aangeven. We zijn ons bewust van onze klachten en krijgen waar nodig hulp. Een vanzelfsprekendheid is het echter niet, want veel andere wezens, bijvoorbeeld honden, zijn ook wel eens ziek, terwijl hondenziektes maar wat weinig worden erkend. Als hondeneigenaar is het dan ook belangrijk om bepaalde klachten te herkennen bij je huisdier, zodat deze vroegtijdig verholpen kunnen worden.

Zoals met alles, zo ook wat ziektes betreft, er altijd iets de bovenhand neemt, zijn er ook bij honden bepaalde ziektes die meer voorkomen, dan andere ziektes. Indien je de symptomen van deze veelvoorkomende ziektes herkend, wordt het herkennen van bepaalde hondenziektes al een stuk minder gecompliceerd.

Diarree

Evenals mensen, hebben ook dieren wel eens last van hun maag. Diarree komt dan ook, óók bij honden voor. Voor honden is het hebben van diarree echter misschien nog wel vervelender, omdat deze de klachten, die hieraan voorafgaan, niet aan kunnen geven. Diarree bij je hond kun je herkennen aan verschijnselen als buik borrelen, misselijkheid, winderigheid of het eten van gras. Ook kan je hond zijn of haar buik aanspannen indien je deze aanraakt. Diarree bij honden is gelukkig goed te genezen, bijvoorbeeld door speciale pijnstillers, die voorgeschreven kunnen worden door de dierenarts.

Lees ook eens: dieren fotograferen

Hondenziekte

Ook de hondenziekte is, zoals de naam al zegt, een (bekende) ziekte onder honden. Hondenziekte is een ernstig besmettelijke ziekte, die via de lucht van hond tot hond kan worden overgedragen. Los van het feit dat de ziekte zeer besmettelijk is, is er nog geen geneesmiddel tegen ontwikkelt. Daarom is het van groot belang om eerder te voorkomen, dan te hoeven genezen, door de hond in te eten, om zo besmetting met de hondenziekte te voorkomen. Mocht de hond toch besmet raken met de ziekte, dan zal deze een hoge lichaamstemperatuur hebben, overmatig hoesten, lusteloos zijn, zwaar ademen, overgeven of diarree-, rode ogen-, en een loopneus.

Hepatitis Contagiosa Canis

Naast diarree en de hondenziekte, kan je viervoeter ook lijden aan Hepatitis Contagiosa Canis, ook wel Rubarth-ziekte genoemd. Deze ziekte is een virale ziekte die vaak wordt verward met de Hondenziekte. Symptomen van Hepatitis Contagiosa Canis zijn een hoge lichaamstemperatuur, neerslachtigheid, overgeven, bleek tandvlees en buikpijn. Ook kan er geelzucht optreden wanneer de ziekte de leveren en nieren heeft aangetast. Hepatitis Contagiosa Canis is, evenals de hondenziekte, zeer besmettelijk. Deze ziekte wordt echter overgedragen door uitwerpselen, urine, bloed en speeksel.