Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

0
923

Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering. Je betaalt namelijk niet alleen voor de panelen, maar ook voor de installatie en onderdelen zoals PV-systemen en omvormers. Aan de andere kant ervaar je na de installatie vrijwel alleen maar voordelen. In dit artikel zetten we ze even voor je op een rij!

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig

Zo vergen ze bijvoorbeeld zeer weinig onderhoud. Zonnepanelen zijn namelijk in staat om zichzelf te reinigen. Ook ben je niet meer afhankelijk van energiebedrijven. Voortaan wek je namelijk je eigen energie op. Het is dan ook niet verrassend dat zonnepanelen steeds populairder worden in Nederland. Volgens het CBS werden er in 2015 1,8 miljoen zonnepanelen geplaatst in Nederland.

Een aantal voordelen van zonnepanelen op een rij:

  • Je hebt een veel lagere energierekening
  • Het is zeer goed voor het milieu
  • De waarde van je huis gaat er door omhoog
  • De investering betaald zich altijd terug
  • Zonnepanelen zijn gemakkelijk te onderhouden
  • Je bent niet meer afhankelijk van energiebedrijven

Lager energieverbruik: praktijkvoorbeeld

Zonnepanelen geven je zeer veel financieel voordelen. Zelfs bij bewolkt weer ligt het energieverbruik veel lager dan bij traditionele vormen van energie. Een praktijkvoorbeeld maakt dit misschien iets duidelijker. Stel je bijvoorbeeld voor dat je voor 4000 euro aan zonnepanelen laat plaatsen. Daarmee laat je ongeveer de helft van je stroomverbruik opwekken door zonnepanelen. Gemiddeld bespaar je daar ongeveer 400 euro per jaar mee. Bovendien ligt het besparingsniveau elk jaar hoger, omdat de energieprijzen jaarlijks ongeveer 5 procent stijgen. De energierekening pakt dus elk jaar gunstiger uit.

De juiste hellingshoek

Een 500 Wp zonnepaneel wekt in ons land gemiddeld 400 kWh aan elektriciteit per jaar op. Daarmee bespaar je ongeveer 100 euro. Gemiddeld hebben particulieren hun investering tussen de 5 en 10 jaar terugverdiend. Het precieze bedrag dat je bespaart hangt af van verschillende factoren. Zo speelt onder andere de oppervlakte van het dak en de locatie van de zonnepanelen een belangrijke rol. Ook de hellingshoek mag niet vergeten worden. Over het algemeen zijn zonnepanelen het meest lucratief op een zuid-hellend dak. Daarbij dient de hellingshoek van het dak tussen de 20 en 60 graden te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat je daarmee het meeste rendement behaald.

Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen zijn niet alleen geschikt voor daken op het zuiden. Ook bij een plat dak kun je voldoende rendement behalen wanneer je slim en efficiënt handelt. Je kunt bijvoorbeeld zogeheten ‘kantelbaar armatuur’ aanschaffen om te zorgen voor een goede hellingshoek. Deze zorgt voor een helling, waardoor water en rommel bijvoorbeeld veel sneller wegspoelt. Vocht en vuiligheid verkleint namelijk het rendement van je zonnepanelen. Op een plat dak blijft dit veel langer liggen. Je kunt dit voorkomen door de juiste producten aan te schaffen.

Je levert een bijdrage aan een betere wereld

We leven in een maatschappij waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt gevonden. Zodoende is zonne-energie de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Met het oog op de toekomst is het een zeer schone en goede vorm van energie. Bovendien staat de techniek niet stil. Zonnepanelen worden steeds geavanceerder en brengen meer rendement op dan ooit. Glas-glas zonnepanelen met een extra beschermingslaag zijn daar een goed voorbeeld van. Het energieprobleem in de wereld wordt steeds nijpender. Met het aanschaffen van zonnepanelen lever je een kleine bijdrage aan de oplossing.

Het is beter voor het milieu

Misschien heb je het idee dat de zon weinig schijnt in Nederland. In de praktijk valt dat best mee. De zon laat zich bijna elke dag wel even zien. Zonne-energie is gelukkig helemaal gratis. Dankzij zonnepanelen neemt de CO2 uitstoot van je huishouden flink af. Gemiddeld bespaar je per m2 zonnepaneel wel 60 kg CO2 per jaar. Bovendien raakt deze energiebron in tegenstelling tot olie, kolen en gas nooit op. Ook giftige gassen en geluidsoverlast zijn met zonne-energie voorgoed verleden tijd.