Verschillende wespensoorten in Nederland

0
2724
wespen in een nest

De wesp is een insect die in Nederland veelvuldig voorkomt. Men bestempelt dit beestje vaak als irritant. De wesp maakt namelijk een zoemend geluid en kan daarnaast gemene steken uitdelen. Tevens valt hij mensen vaak lastig wanneer ze in de buitenlucht genieten van lekkere versnaperingen. Echter, niet alle wespensoorten veroorzaken deze overlast. Er is één wespsoort die dit imago heeft gecreëerd, namelijk: de limonadewesp. Maar diverse andere wespensoorten veroorzaken deze overlast niet.

Met welke wesp heb je te maken?

In Nederland komen verschillende wespensoorten voor. Men heeft het vaak over ‘’de wesp’’, maar er is niet maar een soort wesp in Nederland. De meest bekende wespensoort is de limonadewesp (ook wel de gewone wesp genoemd). Deze wesp veroorzaakt de meeste overlast. Hij doet zich namelijk graag tegoed aan alles wat jij eet of drinkt. Het is dus deze wespensoort die het slechte imago van de wesp heeft veroorzaakt. Andere wespensoorten die veel in Nederland voorkomen zijn de Duitse wesp en de hoornaar. De Duitse wesp lijkt op de limonadewesp. Je kunt deze twee wespen van elkaar onderscheiden door de tekening van de gewone wesp. Deze heeft namelijk een ankervormige tekening op zijn kop. De hoornaar is goed van de andere wespen te onderscheiden omdat deze veel groter is.

Zelf wespenoverlast voorkomen

Een wesp kan veel overlast veroorzaken. Veel mensen vinden het zoemende geluid dat de wesp maakt vervelend. Maar het zijn de steken die een wesp uit kan delen die voor de echte overlast zorgen. Een wespensteek zorgt in de meeste gevallen voor een rode en geïrriteerde huid. Maar in sommige gevallen kan het wespengif fataal zijn. Je wilt deze beestjes dan ook niet in jouw woonomgeving hebben. Maar hoe kun je dat bewerkstelligen? Hoe kun je wespenoverlast bij jou thuis voorkomen? Maak jouw woning onaantrekkelijk voor de wesp! Dicht kieren en spleten en voorkom zo dat er een nest in huis wordt gebouwd.

Wat is het nut van een wesp?

Dat een wesp binnen de categorie ongedierte valt, is uiteraard niet zomaar. Een wesp kan voor veel overlast zorgen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de wesp ook nuttig is voor mens en natuur. Een wesp jaagt namelijk op kleine beestjes die overlast veroorzaken bij mensen. Je moet hierbij denken aan bladluis en rupsen. Deze beestjes tasten de planten in jouw tuin aan. Doordat de wesp op deze beestjes jaagt, blijven jouw planten intact. Tevens is de wesp gek op muggen, teken en vlooien. Doordat de wesp de populatie van deze kleine beestjes in bedwang houdt, ervaart de mens minder overlast. De wesp is dus met recht ook nuttig te noemen.