KNJV C voor Cross

0
59

Een aantal weken geleden zei Ninette tegen mij dat ik Cross wel in zou kunnen schrijven voor een proef.
Hij is nu tien maanden en ik vond hem ondanks dat hij het leuk doet op de training nog best jong
Twee weken geleden vroeg ik me nog af waarom ik hier gehoor aan had gegeven, vorige week ging het gelukkig weer een stuk beter en gisteren heb ik met Cross de KNJV proef gelopen in Emst op het kievitsveld.

Dat is voor ons 'eigen terrein' wij trainen er niet maar wonen hier tien minuten vandaan en gaan er dus in het laagseizoen vaak met de honden wandelen en zwemmen.
Het was voor Cross de eerste proef die hij liep.

Cross kan alle c en b onderdelen maar nog niet altijd stabiel.
Vooral het uitsturen….waarom zou je weg gaan als je niets
ziet liggen…..en komen op bevel…..waarom zou je terug komen als je nog niets hebt gevonden, baarden mij de meeste zorgen.
En dit was toen ik in het boekje keek wat de volgorde van proeven was natuurlijk zijn laatste proef om de C te kunnen halen, spannend.

We begonnen met markeren proef G, in een startgroep van 10 was Cross als laatste aan de beurt, slechts 4 van deze groep markeerden met een voldoende. Cross was aan de beurt, de keurmeester kletste over mijn rug mee…..mooi steady….prachtige lijn…oooh nee…dat is een onvoldoende mevrouw. Tja, dat begreep ik, hij ging als een speer weg, liep net rechts van de eend langs en keerde te laat om en daardoor werd het een verloren zoek.
Een 0 en in ieder geval dus geen B Diploma

Daarna houden van de aangewezen plaats, proef C, een 10

Proef D, kort apport te land van een konijn, een 9.
Hij had het konijn wat vlotter op mogen pakken.

Proef H, over water, tja….
Dat eilandje kent Cross en hij weet heel goed dat daar bramen en brandnetels staan dus toen ik hem vooruit stuurde zat hij naast me te piepen, nog een commando…hij ging in het water staan maar niet over en ik mocht hem nog een keer weg sturen.
Kijk hem eens goed aan zei de keurmeester.
Ik heb zijn kop gepakt, hem recht in de ogen gekeken en zei, kom op jongen dat kan je best….voooruit, en yep daar ging hij.
Hij kwam een beetje traag terug maar toch nog een 6.
Dat was een goede tip van de keurmeester, haha

Vervolgens proef E, apport uit diep water.
Cross zwom naar de eend maar had hem niet zo lekker vast, bij de kant draaide hij hem bij en pakte hem goed vast, hij ging een beetje scheef voor zitten een 7.

Proef A, aangelijnd en los volgen, bij het aangelijnd volgen liep hij met zijn neus een beetje laag, los volgen heeft hij nog nooit zó goed gedaan al deze keer, super. een 9

Proef B, Uitsturen en komen op bevel, de laatste proef die gehaald moest worden om een c-diploma te bemachtigen.
Netjes naast….voooooruit en daar ging hij, in één mooie streep.
Roept u hem maar terug en op het moment dat ik fluit komt er aan de andere kant van de greppel een meneer aan lopen, die in eerste instantie niet zichtbaar was door struiken. Cross sjeesde er op af, nog een keer fluiten, gelukkig bleef deze meneer stil staan en draaide zich van Cross af.
Cross scheurde de andere kant op, nog verder weg, achter de struiken richting een paviljoen, uit het zicht van de keurmeester, Cross….HIERRRRRR, ik zag hem terug komen en toen hij ook weer in het zicht van de keurmeester kwam dook hij nog een keer naar rechts, nog een keer fluiten….dit was uw laatste commando mevrouw, en yes yes yes daar kwam hij aan stuiven om recht voor me op zijn kont te ploffen, oef een 6.
Het c-diploma was gehaald met 41 punten.

De laatste proef was verloren zoeken, proef F
Dit heeft hij keurig gedaan….hij ging weg, zocht de eend, pakte de eend, bracht hem kaarsrecht voor me met zijn bekkie omhoog terug.
Een 9, deze keurmeester die zelf pijlsnelle, slanke labradors op top niveau heeft vond dat het wel wat sneller had gekunt en vond Cross wel erg dik, haha, nou wij waren dolblij met onze 9.

Zo, dat is een heel verhaal geworden, denk niet dat ik het zo uitgebreid zal doen van alle proeven die ik in de toekomst nog met hem zou willen lopen maar zo voor zijn eerste keer wel leuk.

Ik ben trots op mijn 'kleine' mafkeesje.
Ninette bedankt voor alle lessen die dit diploma mogelijk maakte

Cross

Cross