Alles wat je moet weten over de Goldendoodle hond

0
30841

Ongeveer een op de zeven Nederlandse huishoudens heeft een of meerdere honden. Het is dan ook een zeer populair huisdier. Daar is natuurlijk een goede reden voor. Veel honden zijn knuffelbaar, trouw en leergierig. Je kunt ze werkelijk van alles leren. Misschien ben je van plan om binnenkort een goldendoodle pup te kopen. Voordat je deze prachtige hond in huis haalt is het verstandig om je goed in te lezen. Zodoende hebben wij voor jou een complete gids voor toekomstige baasje van de goldendoodle pup gemaakt. Wat zijn de kenmerken van deze mooie hond?

Het bijzondere oorsprongsverhaal van de goldendoodle

De oorsprong van de goldendoodle is een bijzonder verhaal. De geschiedenis van deze hond gaat terug naar 1992 met als locatie de Verenigde Staten. De familie Neelands mocht zich destijds de trotse eigenaar noemen van een hond genaamd Sugar. De viervoeter was bijzonder genoeg een kruising tussen een golden retriever en een poedel. Toen een voorbijganger op straat aan mevrouw Neelands vroeg of haar hond een labroodle was, antwoordde ze spontaan: ‘nee het is een goldendoodle!’. Sinds die tijd heten alle kruisingen tussen golden retrievers en poedels goldendoodles.

Uiterlijk van de goldendoodle

Zoals gesteld is de goldendoodle een mix van een golden retriever en poedel. Dit is goed te zien aan de buitenkant. De hond heeft de bouw van een golden retriever, maar de vacht van een poedel. Zo is de vacht vrij lang, maar is er geen sprake van een ondervacht. Net als bij een poedel krullen de haren van een goldendoodle een beetje. Meestal heeft de hond net als een golden retriever een goud-bruine kleur. Het heeft er zijn naam aan te danken. Toch komen andere kleuren vacht ook wel eens voor, zoals zwart en crème. De uiterlijke kenmerken van een goldendoodle pup zijn afhankelijk van de teef en de reu.

Goldendoodle karakter

De goldendoodle is een echte gezinshond. Het staat namelijk bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter. Zo heeft de viervoeter geen problemen met vreemdelingen. Sterker nog, het vindt het zelfs geweldig wanneer er iemand langskomt! Nadeel is wel dat de hond niet goed langere tijd alleen gelaten kan worden. De viervoeter wordt dan onrustig en bang, wat dus een minpuntje is van het sociale goldendoodle karakter. Wel staat deze allemansvriend bekend als zeer intelligent. Je kent hem of haar allerlei trucjes leren. Besteed voldoende aandacht aan de hond, en je zult verstelt staan van wat er allemaal mogelijk is. De goldendoodle is geen jachthond, maar rent en speelt wel graag in de buitenlucht.

Verzorging van de goldendoodle

De goldendoodle is een populaire gezinshond die weinig verzorging nodig heeft. Net als de poedel verhaart de hond bijna niet. Ook de vacht vereist weinig verzorging. In principe is een keer per week borstelen meer dan voldoende.

Twee soorten goldendoodles

Wist je dat er twee soorten goldendoodles bestaan? Dit zijn de goldendoodle en de goldendoodle mini. Het grootste verschil tussen deze twee honden is de lengte. De goldendoodle mini heeft een kleinere romp en korte pootjes. Ook is het hoofd iets kleiner.

Ondanks het kleine formaat heeft deze hond dezelfde verhoudingen als de standaard goldendoodle. Verschil is wel dat de grotere versie een grotere schofthoogte heeft en zwaarder weegt. De grotere hond weegt ongeveer 15 tot 30 kilo en is 45 tot 70 centimeter groot. De mini variant weegt slechts 7 tot 20 kilo en meet 30 tot 50 centimeter.

Het felle karakter van de mini goldendoodle

Dat de goldendoodle mini klein van stuk is, doet niets af aan zijn zelfvertrouwen. Sterker nog, het heeft een feller karakter dan zijn grotere variant. Ze hebben vaak het temperament van een poedel, terwijl de standaard goldendoodles het meer rustige karakter van een golden retriever hebben. Gelukkig zijn beide varianten absoluut niet agressief. Ze vinden het fijn om bij familie te zijn en om geknuffeld te worden.

Verschil goldendoodle en labradoodle

Nederlanders zijn dol op knuffelbare en sociale honden zoals de goldendoodle. Wist je dat het ook een variant heeft met bijna dezelfde naam? Dit is de labradoodle, die er veel op lijkt. Ook de populariteit van de labradoodle is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Tussen de goldendoodle en labradoodle ontstaat nog wel eens verwarring. Beide honden hebben ‘doodle’ in hun naam en stammen af van de poedel. Dit kun je zien aan bepaalde uiterlijke kenmerken, zoals de soms krullerige vacht. Ook hebben beide doodles weinig lichaamsbeweging nodig.

Verschillende karakters

Een goldendoodle en een labradoodle verschillen wat betreft uiterlijke kenmerken niet vaal van elkaar. Dit kun je niet zeggen van het karakter. Over het algemeen zijn labradoodles namelijk pittiger van karakter dan goldendoodles. Wie graag een rustige hond wil kan beter een goldendoodle kopen. Wel kampt deze hond helaas nog wel eens met heupdysplasie en huidproblemen. Een labradoodle heeft hier juist minder last van. Onthoud wel dat iedere hond anders is. Hopelijk is jouw trouwe viervoeter kerngezond en is er geen sprake van gezondheidsproblemen.

Goldendoodle kopen

Goldendoodle pups zijn op verschillende plekken te koop in Nederland. Je vindt ze bijvoorbeeld in labradorkennels die gevestigd zijn in vrijwel elke provincie. Wel zijn er een aantal factoren waar je goed op moet letten voordat je een goldendoodle puppy koopt. Ten eerste is het belangrijk dat je veel goldendoodle informatie leest. Is het bijvoorbeeld een echte gezinshond? We raden aan om een goed boek te lezen over deze mooie hond, bijvoorbeeld The Golden Doodle van Stacey Brusseau. Dit boek is aan te schaffen via Bol.com. Let bij je keuze voor een goldendoodle pup op het karakter en niet alleen op uiterlijk. Kies voor een hondje waar je meteen een klik mee voelt.

Hoe kies je een betrouwbare verkoper?

Zowel gewone goldendoodles als mini goldendoodle pups in Nederland worden speciaal gefokt voor de verkoop. Neem altijd ruim de tijd voordat je deze hond koopt. Haastige spoed is zelden goed. Lees bijvoorbeeld beoordelingen van andere mensen over de fokker, zodat je zeker weet dat je met een betrouwbare partij te maken hebben. Eerdere klanten geven vaak een betrouwbaar oordeel. Een goede verkoper is communicatief vaardig en heeft verstand van zaken. Schroom niet om hem of haar vragen te stellen. Zo kan het zijn dat je aanvullende eisen hebt wat betreft de kleur van de vacht en het geslacht van de goldendoodle pup. Wie weet wil de fokker je verder helpen. Het is prima om een groot eisenpakket te hebben, maar besef ook dat je zoektocht daardoor langer kan gaan duren.

De prijs van goldendoodle pups

Ook de goldendoodle pups prijs is een factor waar je rekening mee moet houden wanneer je deze hond in huis wil halen. Ga ervan uit dat deze hond tussen de 1500 en 2000 euro kost. Onthoud wel dat dit alleen de aanschafprijs is. Je zult ook te maken krijgen met terugkerende kosten, zoals vaccinaties, voeding en bezoekjes aan de huisarts. Ook heeft de hond spulletjes nodig, die je waarschijnlijk eenmalig aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan een halsband, riem en een eet- en drinkbak. Daarnaast hangt de prijs af van de stamboom van de hond. Over het algemeen betaal je voor goldendoodle pup met een stamboom de hoogste prijs.

Ideale hond voor mensen met een allergie

Heb je een allergie voor honden- en katten, maar wil je toch graag een trouwe viervoeter aanschaffen? Dit is geen probleem, zolang je maar het juiste ras kiest. De goldendoodle is een fijne hond voor mensen met een allergie. Je kunt het beste kiezen voor goldendoodle pups f1b. Deze term heeft betrekking op de verschillende generaties van de goldendoodle. De ‘b’ in f1b staat voor ‘backcross’ en betekent dat de nazaten uit een worp voor 75 procent poedel zijn. Ze worden gekenmerkt door een mooie en zijdeachtige vacht. Daarnaast is het haar van de honden vaak krullend en rommelig. Natuurlijk zijn er ook goldendoodle puppy’s met een meer poedelachtige vacht. Als het goed is zie je dit meteen wanneer je in de mand met puppy’s kijkt. Deze type doodle verhaart niet en heeft een gemakkelijk te onderhouden vacht. Daardoor is de kans zeer dat je bij deze hond last krijgt van allergische aanvallen zeer klein. Wel zo fijn!