Het mysterieuze Jordanië: wat is er te doen?

0
5378
jordanie

De uitgestrekte woestijn, de voortkabbelende rivier de Jordaan en de unieke woestijnstad Petra geven Jordanië een mysterieus tintje. Het ligt in het hart van het Midden-Oosten en vormt daarmee een brug tussen oost en west. Bovendien ligt het geografisch gezien op het kruispunt tussen Afrika, Indië en Eurazië. Terwijl er in het verleden handelsroutes het hele land doorkruisten, is het tegenwoordig een baken van rust in vergelijking met buurlanden Israël, het noordelijk gelegen Syrië en Irak in het noordoosten. Niet voor niets is het een opvanghaven voor tientallen vluchtelingen. Sterker nog, oude en nieuwe vluchtelingen vormen ongeveer een derde van de totale bevolking van Jordanië. Als toerist merk je hier echter heel weinig van.

Populair vakantieland

Jordanië heeft de afgelopen decennia ontwikkeld tot een populair vakantieland. Gemiddeld verwelkomt het jaarlijks ruim 8 miljoen toeristen vanuit de hele wereld. Zij kiezen vaak voor een rondreis door dit bijna 90.000 vierkante kilometer grote land. Je hebt dan ook wel enkele weken nodig om alle schitterende bezienswaardigheden van Jordanië te bekijken. Voor veel reizigers vormt een bezoek aan de woestijnstad Petra het absolute hoogtepunt van hun reis. Deze eeuwenoude stad in de ‘Siq kloof’ is gedeeltelijk uitgehakt uit rode en roze rotsen. Toeristen kijken in Petra hun ogen uit door grote hoeveelheid schatkamers, grafkamers, tempels en kerken. Het is erg bijzonder om dit met je eigen ogen te zien.

Wadi Rum woestijn

Petra is lang niet de enige bezienswaardigheid die de schoonheid van Jordanië toont. Ook het sprookjesachtige landschap van de Wadi Rum woestijn maakt ongetwijfeld veel indruk. Maak bijvoorbeeld een woestijntocht op een kameel en laat je betoveren door een sprookjesachtig berglandschap. Of geniet van een verkoelende duik in de Rode Zee! Jordanië is een veelzijdig land dat reizigers veel te bieden heeft. Bovendien is het er relatief veilig. Natuurlijk is het wel zo netjes om je aan te passen aan de normen en waarden van dit Islamitische land. Probeer bij een bezoek aan een moskee in de hoofdstad Amman bijvoorbeeld bedekkende kleding te dragen. Daarmee uit je respect. Vanuit Amsterdam Schiphol is het slechts 4.5 vliegen naar Jordanië. Toch kom je terecht in een andere wereld. Een unieke ervaring!

Bezienswaardigheden in Jordanië

Jordanië is een land vol historische en culturele hoogtepunten. Ook voor natuurliefhebbers is een vakantie naar deze baken van rust in het Midden-Oosten een unieke ervaring. De meeste bezienswaardigheden in Jordanië zijn eeuwen oud. De ‘verborgen stad’ Petra midden in de woestijn is daar een goed voorbeeld van. Meer dan 2000 jaar geleden werd deze stad door een hardwerkend volk genaamd de Nabateëers gedeeltelijk uitgehakt in de rotsen. Voor nog meer geschiedenislessen kun je uitstekend terecht in de stad Jerash. Antieke theaters en tempels zijn er bijzonder goed bewaard gebleven omdat Jerash ooit door een aardbeving ooit bedolven raakte onder het zand. Heb je even geen behoefte aan geschiedenis? Ga dan de Rode Zee voor een dagje ontspanning. Dankzij het zoute water blijf je gewoon in zee drijven! Dit maakt het een unieke bezienswaardigheid. Of breng een bezoek aan de zeer moderne stad Amman. Je kunt er prima een middagje shoppen in een van de grote winkelcentra of genieten van een drankje op het terras.