Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een nieuwe computer?

0
3970
workstations

Vaste computers worden tegenwoordig aanzienlijk minder verkocht dan vroeger. Jaren geleden stond er in nagenoeg ieder huis nog wel een vaste pc, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Veel mensen prefereren vandaag de dag een laptop of een tablet. Op zich logisch, want met zo’n apparaat hoef jij niet altijd op dezelfde plek te zitten. Bij een vaste computer is dit wel het geval. Toch is een vaste pc voor velen onmisbaar. Neem bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Veel bedrijven met kantoorruimte werken nog met een vaste computer. En misschien vind jij het ook wel een stuk fijner om met een vaste pc te werken dan met een laptop of tablet. Is jouw huidige computer gesneuveld? Dan moet er natuurlijk zo snel mogelijk een nieuwe komen. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je hier waar jij rekening mee moet houden bij de aanschaf van een nieuwe computer.

Wat moet het apparaat kunnen?

Vaste computers zijn er in allerlei soorten en maten. Deze apparaten verschillen overigens niet alleen aan de buitenkant van elkaar. De grootste verschillen bevinden zich namelijk in het apparaat. Deze kun je met het blote oog natuurlijk niet zien. Toch is het wel belangrijk om naar de binnenkant van het apparaat te kijken voor jij overgaat tot aankoop. Zo heeft niet iedere computer bijvoorbeeld hetzelfde geheugen of dezelfde werksnelheid. Vraag jezelf dan ook altijd af wat jij allemaal met de computer wilt doen. Gebruik jij het apparaat alleen om tekst te verwerken en te internetten? Dan heb je vaak voldoende aan een vrij standaard computer. Moeten er dagelijks zware programma’s als Adobe Photoshop of AutoCAD op draaien? Dan is een workstation mogelijk een goede optie voor jou. Laatstgenoemde apparaat is namelijk een stuk krachtiger dan een gewone computer. Met een workstation kun jij jouw werk aanzienlijk beter uitvoeren dan met een standaard computer.

Hoe is het met de kwaliteit gesteld?

Een vaste computer staat doorgaans op een en dezelfde plek. Vaak wordt het apparaat weggedrukt in een hoek of onder een bureau geplaatst. Waar de computer ook staat, het duurt nooit lang voor hij in aanraking komt met stof. Mogelijk staat het apparaat zelf in een ruimte waar het behoorlijk vochtig kan zijn. Niet iedere computer is echter even goed bestand tegen vuil en vocht. Wil jij een computer die hier wel goed tegen kan? Dan is een industrial pc mogelijk iets voor jou. Deze computer beschikt over een metalen behuizing, waardoor stof en vocht niet of nauwelijks tot het apparaat door kunnen dringen. Daarnaast is een industrial pc beter bestand tegen schokken en trillingen, waardoor het apparaat minder snel schade oploopt. Jij hebt dus aanzienlijk langer plezier van een industrial pc dan van een standaard computer.

Wat heb je te besteden?

Jouw keuze zal voor een groot deel afhangen van de prijs van een computer. De prijs van een workstation of een industrial pc ligt een stuk hoger dan die van een standaard computer. Hierdoor ben jij mogelijk geneigd om voor een standaard apparaat te gaan. Laat je echter niet te veel beïnvloeden door de prijs van een computer. Jij moet er immers wel mee kunnen doen wat jij wilt. Gaat het om een computer voor zakelijk gebruik? Dan is een geavanceerde computer mogelijk een betere keuze. Jij kunt jouw werk hier goed en snel mee uitvoeren. En waarschijnlijk verdien jij de investering binnen de kortste keren weer terug. De prijs mag dan ook nooit doorslaggevend zijn bij de aankoop van een nieuwe computer.